Pertama Di Asia Tenggara, Malaysia Bakal Lancar Makmal Ujian Keselamatan Siber 5G

Menjadi yang pertama di Asia Tenggara, Malaysia akan melancarkan Makmal Ujian Keselamatan Siber 5G dengan usaha bersama oleh agensi pakar keselamatan siber nasional, CyberSecurity Malaysia (CSM), Huawei Technologies (M) Sdn Bhd dan Celcom Axiata Bhd.

pertama di asia tenggara, malaysia bakal lancar makmal ujian keselamatan siber 5g
 
Makmal ujian ini akan menjadi model keselamatan siber secara menyeluruh yang merangkumi sejumlah senario dan menawarkan perkhidmatan aplikasi mudah alih dan penilaian perkakasan.

 
"Ia akan merangkumi ekosistem ujian 5G yang komprehensif yang terdiri daripada teknologi seperti rangkaian akses radio 5G (RAN), rangkaian Edge dan juga aplikasi cloud.
"Makmal ujian juga menjalankan kes ujian termasuk keselamatan Internet Pelbagai Perkara (IoT), keselamatan telekomunikasi dan melihat bagaimana untuk meningkatkan kesediaan untuk bertindak balas terhadap serangan siber yang berkaitan dengan 5G. Ini bukan yang terbaik tetapi saya berpendapat ini adalah langkah ke hadapan, mungkin ada antara anda yang mengenali Koridor Raya Multimedia (MSC) versi Malaysia,"
kata Saifuddin.

pertama di asia tenggara, malaysia bakal lancar makmal ujian keselamatan siber 5g
 
Beliau berkata MSC dibentuk 25 tahun lepas dan sekarang kerajaan sedang melihat versi MSC yang baharu.

pertama di asia tenggara, malaysia bakal lancar makmal ujian keselamatan siber 5g
 
"Ia mungkin akan dinamakan sebagai MSC 2.0 tetapi yang lebih penting, kami memiliki platform nasional, dan ia merujuk kepada Digital Nasional dan 4IR. Kami berharap kami dapat menyatukan kerja kami dengan lebih baik dan juga melancarkan semua aktiviti kami dengan cara yang terbaik," kata Saifuddin.


Sumber: Astro Awani / BERNAMA