Penampakan Meteor Di Indonesia, Sempat Dirakamkan Jurugambar

Kira-kira minggu lalu, kecoh di komuniti media sosial Indonesia yang hangat mengatakan mengenai ‘meteor’ yang jatuh di salah satu puncak gunung berapi negara tersebut yang dikenali sebagai Gunung Merapi.

penampakan meteor di indonesia, sempat dirakamkan jurugambar

Kejadian tersebut berjaya dirakamkan dalam bentuk foto oleh seorang jurugambar @gunarto_song dan dimuat naik di Instagram miliknya dengan kapsyen, “Meteor jatuh di puncak Gunung Merapi?”

Dalam kapsyen tersebut, jurugambar itu turut menitipkan waktu foto itu diambil iaitu pada 27 Mei 2021 jam 11.07 (WIB).

Akuinya, dia telah mencuba untuk mendapatkan foto di Gunung Merapi selama empat bulan iaitu dari Februari hingga Mei, dari matahari terbit hingga terbenam selain foto lava tatkala waktu malam.

Namun, kebetulan pula pada malam itu, Gunarto sedang cuba mendapatkan foto dengan pemandangan bulan purnama 98%.

“Apa yang saya percaya dan saya lihat tiba-tiba ada cahaya yang sangat terang jatuh dari atas ke bawah menuju puncak (gunung) dalam masa satu saat. Sangat terang dan pantas. Itulah foto sebenar, saya mengambil menggunakan kelajuan empat saat. Lihatlah awan di atas gunung, ada suasana dan cahaya,” ujarnya ketika disahkan Pasukan Tugu Jogja.

Jelasnya lagi, “Jadi sebelum kejadian itu, saya menggunakan paparan panjang 60-120 saat untuk merakam Merapi, setelah saya selesai mengambil gambar, saya memasukkan kamera ke dalam beg saya, tiba-tiba banyak awan muncul.”

Berikutan itu, jurugambar itu melepaskan niatnya untuk berkemas dan kembali mengambil gambar Gunung Merapi.

“Akhirnya saya memutuskan untuk menangkap gambar lagi dengan kelajuan yang lebih pendek iaitu hanya empat saat, dengan harapan awan akan tetap muncul dalam bentuk awan. Setelah saya mula menekan shutter, pada saat itu, cahaya terang muncul dalam hitungan satu saat.”

 

Sumber: [1]