Pekerja Ambil Cuti Sakit 15 Tahun Lamanya Mahu Saman Majikan Sebab Gaji Tak Naik

Seorang pekerja disebuah syarikat telah mengambil cuti sakit tanpa kewajipan untuk bekerja sejak 2008 baru-baru ini cuba menyaman majikannya kerana tidak memberikan kenaikan gaji.

pekerja ambil cuti sakit 15 tahun lamanya mahu saman majikan sebab gaji tak naik

Ian Clifford, seorang pakar IT yang telah 'bercuti sebab sakit' menerima gaji tahunan sebanyak £54,000 (kira-kira RM303,808) sebagai sebahagian daripada pelan kecacatan dengan majikannya, IBM, baru-baru ini cuba menyaman syarikat itu atas 'diskriminasi kecacatan', dengan menyatakan bahawa gajinya tidak 'cukup murah' untuk menangani inflasi.

 

Clifford tidak melakukan sebarang pekerjaan bagi syarikat itu dalam 15 tahun terakhir tetapi terus menerima gaji tahunannya sehingga bersara atau kematian, demikian menurut pelan kecacatan oleh IBM.

 

Walaupun demikian, pekerja IT ini merasakan dirinya diperlakukan secara tidak adil oleh majikannya, dan dia sedang cuba membawa kes tersebut ke mahkamah untuk mendapatkan kenaikan gaji.

 

Lelaki yang berasal dari Reading, UK, memulakan kerjaya dengan syarikat perisian Amerika Lotus Development pada tahun 2000, lima tahun setelahnya syarikat itu diambil alih oleh IBM. Namun pada September 2008, beliau mengambil cuti sakit sehingga tahun 2013, dan ketika itu beliau pertama kali mengemukakan aduan mengenai bayaran cuti rehat selama lima tahun dan ketiadaan kenaikan gaji.

 

Akhirnya, IBM menawarkan pakar IT itu 'perjanjian kompromi' yang membolehkannya dimasukkan dalam pelan kecacatan syarikat dengan gaji yang dijamin dan tanpa keperluan untuk bekerja sehingga sembuh, bersara, atau kematian.

 

Menurut pelan kecacatan tersebut, Clifford telah menerima 75 peratus daripada gajinya yang telah dipersetujui sebanyak £72,037 RM405,240) selama 15 tahun terakhir tanpa menjalankan sebarang pekerjaan.

 

Ramai orang mungkin menganggap ini sebagai satu perjanjian yang amat menguntungkan, tetapi tahun lalu, Clifford mencuba menuntut IBM di mahkamah pekerjaan UK, dengan menyatakan bahawa beliau telah diperlakukan secara tidak adil oleh majikannya.

 

Mahkamah bagaimanapun menolak kes ini dengan berkata;

"Hujahan ini tidak dapat diterima kerana hanya orang yang cacat sahaja mendapat manfaat daripada pelan ini. Bukan diskriminasi kecacatan jika pelan ini tidak bersifat lebih murah hati," demikian menurut hakim.

 

Sumber: Oddity Central