Kajian Ini Buktikan ‘Dimensi Cermin’ Dr. Strage Mungkin Benar Wujud

Pernahkah anda menonton filem Doctor Strange? Jika ya, anda pasti cukup kenal dengan ‘dimensi cermin’ yang ditayankan dalam filem berkenaan.

kajian ini buktikan ‘dimensi cermin’ dr. strage mungkin benar wujud

Dalam filem yang dibintangi Benedict Cumberbatch, dimensi itu terjadi ketika ahli sihir terbabit memesongkan dunia realiti menggunakan alam simetri.

kajian ini buktikan ‘dimensi cermin’ dr. strage mungkin benar wujud

Meskipun ia hanya fantasi sebuah filem, dimensi itu telah dikaji oleh sekumpulan penyelidik dan dakwa mereka ia tidak mustahil dan mungkin benar.

.

Penyelidik di Universiti New Mexico percaya bahawa alam semesta alternatif yang serupa mungkin berinteraksi dengan alam semesta kita melalui graviti.

.

Dalam kajian yang diterbitkan minggu lepas, mereka berhujah bahawa dimensi teori boleh menyebabkan dunia kita berkelakuan dengan cara yang pelik.

kajian ini buktikan ‘dimensi cermin’ dr. strage mungkin benar wujud

Ia telah dikemukakan sebagai cara untuk menjelaskan masalah dengan Pemalar Hubble, iaitu kadar perkembangan kosmos.

kajian ini buktikan ‘dimensi cermin’ dr. strage mungkin benar wujud

"Ini mungkin memberikan cara untuk memahami mengapa nampaknya terdapat percanggahan antara ukuran berbeza pada kadar pengembangan Alam Semesta," kata penyelidik dalam satu kenyataan mengenai penemuan mereka.

.

Berdasarkan sejumlah besar pemerhatian dan teori, saintis telah membuat kesimpulan bahawa alam semesta sebenarnya sedang berkembang.

.

Walau bagaimanapun, ramalan kadar pengembangan itu menggunakan model standard tidak selari dengan pemerhatian ahli astronomi.

.

Ringkasnya, alam semesta berkembang lebih perlahan daripada yang kita jangkakan, menyebabkan kebingungan kepada ratusan penyelidik selama beberapa dekad.

.

Dalam jurnal Physical Review Letters yang diterbitkan pada 18 Mei lalu, saintis telah mengemukakan penjelasan mereka mengenai hal ini.

.

Mereka mengatakan bahawa alam semesta yang tidak kelihatan, iaitu sejenis dunia cermin yang tidak dapat kita lihat, tetapi zarahnya boleh berinteraksi dengan alam semesta kita, boleh menjelaskan masalah Hubble.

 

Sekiranya teori aneh mereka ini terbukti betul, ia boleh menjelaskan bagaimana alam semesta berkembang lebih cepat daripada yang diramalkan model - tanpa mengubah pemahaman kita tentang kosmos.

.

Teori dunia cermin telah wujud sejak tahun 90-an lagi tetapi tidak pernah dicadangkan sebagai penyelesaian kepada masalah ini sebelum ini, kata saintis.

.

"Ini mungkin kelihatan gila, tetapi dunia cermin seperti itu mempunyai kesusasteraan fizik yang besar," kata pengarang bersama kajian Francis-Yan Cyr-Racine.

.

Sumber: [1], [2]