Demi Konten, Influencer Di Pakistan Ini Sanggup Bakar Hutan

Seorang influencer di Pakistan kini berada dalam siasatan jenayah selepas didakwa melakukan kebakaran hutan hanya untuk merakam video tarian TikTok.

demi konten, influencer di pakistan ini sanggup bakar hutan

Humaira Asghar, lebih dikenali sebagai Dolly, mencetuskan kemarahan dalam kalangan 11.5 juta pengikutnya di TikTok selepas dia mengenakan gaun panjang sambil berjalan dan menari dengan berlatar belakangkan kebakaran di Margalla Hills, Pakistan.

“Api meletus di mana-mana sahaja saya berada,” tulisnya pada kapsyen video yang kini telah dipadamkan itu.

“Kawasan itu adalah sebahagian daripada Taman Negara Margalla Hills yang telah melaporkan beberapa insiden kebakaran hutan baru-baru ini yang merosakkan ekosistem,” kata laporan itu, menurut The News.

Asghar telah menafikan memulakan kebakaran dan berkata dalam satu kenyataan melalui pembantunya bahawa tiada bahaya yang terlibat dalam pembuatan video, menurut Al Jazeera.

Videonya juga telah mencetuskan tindak balas di media sosial, dengan ramai pengguna mengkritik sikapnya yang sembrono terhadap isu alam sekitar.

Tidak lama selepas video itu tular, Rina Saeed Khan Satti, seorang aktivis alam sekitar yang mempengerusikan Lembaga Pengurusan Hidupan Liar Islamabad berkata, Asghar sepatutnya memegang baldi untuk memadamkan api dan bukannya mengaguminya.

Asghar difahamkan merupakan individu kedua yang baru-baru ini dituduh memulakan kebakaran hutan di Pakistan demi mengejar perhatian media sosial, menurut Al Jazeera.

Ini adalah trend yang mengganggu dan berbahaya, terutamanya semasa musim panas dan kering negara, kata Satti.

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN