Hebat! Penyampai Berita di Astro AWANI Ini Rupanya Robot AI

Teknologi kecerdasan buatan (AI) merujuk kepada perkembangan teknologi yang membolehkan mesin dan program komputer untuk belajar, berfikir, dan bertindak seperti manusia. Dalam konteks media dan pemberitaan, teknologi AI dapat membantu meningkatkan efisiensi dalam pengumpulan, pemprosesan, dan penyampaian berita, serta membolehkan penyampai berita berinteraksi dengan khalayak melalui avatar yang direka khusus.

 

Astro AWANI, sebuah saluran berita terkemuka di Malaysia, baru-baru ini memperkenalkan teknologi AI untuk meningkatkan penyampaian berita mereka.

hebat! penyampai berita di astro awani ini rupanya robot ai

Dengan menggabungkan teknologi ini ke dalam program-program mereka termasuk AWANI 745, Sinar AWANI, Buletin AWANI, Agenda AWANI, dan AWANI Tonight, hasilnya sangat mengagumkan.

hebat! penyampai berita di astro awani ini rupanya robot ai

Teknologi AI yang diperkenalkan oleh Astro AWANI membolehkan penyampai berita disampaikan melalui avatar yang diberi nama "Joon". "Joon" digunakan untuk menyampaikan teks berita yang ditulis oleh wartawan dengan bantuan ChatGPT. Pengenalan "Joon" bertujuan untuk memberi gambaran kepada penonton dan pembaca Astro AWANI tentang penggunaan teknologi dalam pemberitaan masa depan.

 

Dalam program buletin berita, avatar "Joon" membacakan teks berita dengan jelas dan tepat. Selain itu, teknologi AI ini juga membolehkan Astro AWANI untuk menghasilkan laporan berita dengan lebih cepat dan efisien.

 

Selain itu, penggunaan teknologi AI ini juga diterapkan dalam program bual bicara Agenda AWANI dan buletin berita Bahasa Inggeris, AWANI Tonight. Dalam program Agenda AWANI, avatar "Monica" pula digunakan untuk berkongsikan maklumat tentang jangkaan masa depan pekerjaan dalam era AI.

 

Walau bagaimanapun, Astro AWANI menegaskan bahawa penggunaan teknologi AI dalam penyampaian berita mereka tidak akan menggantikan peranan wartawan dan penyampai berita. Wartawan dan penyampai berita tetap memainkan peranan penting dalam menjalankan tugas mereka sebagai pembawa berita yang bertanggungjawab dan memastikan integriti kewartawanan yang tinggi.

 

Sumber: Astro AWANI