Sekurangnya 18 Penerbangan Digantung Gara-Gara Nampak UFO Di Airport

Menurut laporan sebuah agensi berita, satu kejadian aneh telah berlaku di tenggara Turki pada Sabtu yang menyebabkan sekurang-kurangnya 18 penerbangan digantung selama 12 jam.

sekurangnya 18 penerbangan digantung gara-gara nampak ufo di airport

Gangguan ini dikatakan berpunca daripada laporan penampakan yang didakwa melibatkan objek terbang tidak dikenali (UFO) yang dikesan oleh sistem radar pesawat penumpang.

 

Kejadian itu berlaku semasa sebuah pesawat sedang mendekati destinasi di lapangan terbang tempatan dekat bandar Gaziantep pada tengah malam. Semasa kejadian, sistem radar pesawat mengesan kehadiran objek yang tidak diketahui melayang pada ketinggian 2,743.2 meter di atas bandar tersebut. Pihak berkuasa yang bertanggungjawab dalam pemantauan dan pengurusan trafik udara telah segera dimaklumkan tentang penemuan radar yang tidak lazim tersebut.

sekurangnya 18 penerbangan digantung gara-gara nampak ufo di airport

Setelah menerima laporan juruterbang dan menganalisis data radar, unit kawalan trafik udara bertindak dengan pantas mengalihkan dan mengarahkan penerbangan yang sepatutnya tiba di lapangan terbang tersebut. Penerbangan-penerbangan ini diperintahkan untuk mendarat di lapangan terbang alternatif yang terletak di bandar Adana dan Sanliurfa.

 

Penangguhan sementara penerbangan ini adalah bertujuan untuk meminimumkan risiko yang mungkin berlaku dan membolehkan penyiasatan menyeluruh terhadap penampakan UFO yang didakwa.

 

Kejadian ini menarik perhatian ramai dan menimbulkan spekulasi dalam kalangan orang awam. Pun begitu, butiran tepat tentang penampakan UFO dan penemuan penyiasatan seterusnya tidak dinyatakan.

 

Sumber: Bernama