Pertama Kali Dalam 800 Tahun, Rakyat Malaysia Ini Dilantik Profesor Urologi Pertama Universiti Cambridge

Seorang rakyat Malaysia telah dilantik sebagai profesor urologi di University of Cambridge, yang pertama dalam bidang ini dalam 812 tahun sejarah institusi berkenaan.

pertama kali dalam 800 tahun, rakyat malaysia ini dilantik profesor urologi pertama universiti cambridge

Menurut rekod universiti, Prof Vincent J. Gnanapragasam adalah profesor urologi pertama yang dilantik oleh universiti kedua tertua di dunia ini.

 

"Sejauh yang saya dapat dan dalam rekod perpustakaan University Cambridge ini, belum ada Profesor Urologi di universiti sebelumnya, jadi saya percaya saya adalah yang pertama," kata Prof Vincent, yang pernah menjadi pensyarah selama 13 tahun yang lalu.

 

Beliau juga merupakan pakar urologi perunding kehormat di hospital universiti.

 

Perjalanan kariernya di United Kingdom bermula ketika beliau mendaftar di sekolah perubatan di Newcastle pada tahun 1988 dan lulus dengan PhD.

 

Sebelum itu, beliau mempunyai pendidikan sekolah rendah di SK La Salle di Petaling Jaya sebelum melanjutkan sekolah menengah di Singapura.

 

"Pengkhususan saya adalah dalam barah prostat, meneliti penyakit ini, dan mengatasinya pada pesakit.

"Saya dilantik sebagai saintis klinik di sana melalui penghargaan peribadi dari Cancer Research UK dan berpindah ke Cambridge pada tahun 2008," tambah beliau.

 

Beliau yang kini berusia 52 tahun berkata perjalanannya sebagai profesor pertama dalam bidang itu adalah berbeza dari biasa kerana universiti memutuskan untuk menukar status akademik beliau dari "Reader" menjadi "Profesor Universiti".

pertama kali dalam 800 tahun, rakyat malaysia ini dilantik profesor urologi pertama universiti cambridge

“Saya dinaikkan pangkat menjadi Reader tahun lalu. Ini adalah status akademik yang telah wujud di University of Cambridge selama beratus-ratus tahun lalu.

"Tahun ini universiti memutuskan untuk menukar status akademik rasmi mereka dan Reader kini dianggap sebagai Profesor, oleh itu gelaran rasmi saya adalah Profesor Urologi," tambah Prof Vincent, yang dilantik untuk gelaran itu pada awal Oktober.

 

Pencapaian beliau di lapangan termasuk mencipta alat yang dapat melakukan biopsi prostat bagi lelaki yang disyaki menghidap barah prostat dengan lebih selamat.

 

Alat yang dinamakan CamProbe, mempunyai risiko jangkitan yang lebih rendah dan dilakukan menggunakan laluan transperineal (kawasan di bawah testis).

pertama kali dalam 800 tahun, rakyat malaysia ini dilantik profesor urologi pertama universiti cambridge

Menurut laman web universiti, Prof Vincent juga memiliki sejumlah paten dan telah memenangi banyak anugerah untuk penyelidikannya.

 

Ia termasuk anugerah CE Alken, Pingat Persatuan Penyelidikan Urologi, Profesor Hunterian, dan Anugerah Naib Canselor Universiti Cambridge untuk Impak Penyelidikan (Penyelidik yang Ditubuhkan).

 

Semoga menjadi inspirasi kepada ramai diluar sana!

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN