Elfira Kongsi Tips Meneran Masa Lahir Anak, Siap Boleh Senyum Lagi!

Pelakon, Elfira Loy baru-baru ini menerima pujian ramai kerana dilihat tenang dan cantik semasa melahirkan anak keduanya pada 20 Mei lalu.

elfira kongsi tips meneran masa lahir anak, siap boleh senyum lagi!

Menerusi laman TikTok, Elfira turut memuatnaik video saat melahirkan puterinya, Nur Aria Mikayla dan berkongsi tips kepada bakal ibu yang akan bersalin.

 

“Jadi, inilah kisah kelahiran saya. Ramai yang mintak tips untuk push, Alhamdulillah Allah permudahkan untuk El, dengan bantuan dari Midwife el Puan Sharifah.

“From this video, korang boleh dengar sendiri cara midwife el explain what to do before push. El ingin share jugak untuk pregnancy kedua ni, El ada ambik epidural sebab kita induced the baby.

“Sebab mengikut pengalaman sebelum, contraction ada tapi bukaan lambat. And El dah tahan sakit berhari-hari tapi masih 2cm. Tapi, bila bukaan dah hampir 6cm, el dah reducekan dosage for epidural sebab effect dia untuk el kalini, rasa lebih restless and macam tak boleh bernafas.

“Thats why towards the end, El dah boleh rasa contraction and mudah bila kita dah rasa ni. Kita boleh estimate bila nak push and sekuat mana kita push. Kalau tak, memang tak boleh nak rasa sendiri nak push sebab separuh badan numb.

“Dalam clip ni, korang ada nampak el senyum. Senyum sebab midwife dah pesan "Kalau muka buruk salahlah teran tu " HAHAHA. Punyalah takut rupanya tersenyum saya. Masa tu tak perasan pun senyum. cuma control je. Kahkahkah,” tulis pelakon ini pada ruangan kapsyennya.

 

@elfiraloy

nurariamikayla Jadi, inilah kisah kelahiran saya. Ramai yang mintak tips untuk push, Alhamdulillah Allah permudahkan untuk El, dengan bantuan dari Midwife el Puan Sharifah. From this video, korang boleh dengar sendiri cara midwife el explain what to do before push. El ingin share jugak untuk pregnancy kedua ni, El ada ambik epidural sebab kita induced the baby. Sebab mengikut pengalaman sebelum, contraction ada tapi bukaan lambat. And el dah tahan sakit berhari-hari tapi masih 2cm. Tapi, bila bukaan dah hampir 6cm, el dah reducekan dosage for epidural sebab effect dia untuk el kalini, rasa lebih restless and macam tak boleh bernafas. Thats why towards the end, El dah boleh rasa contraction and mudah bila kita dah rasa ni. Kita boleh estimate bila nak push and sekuat mana kita push. Kalau tak, memang tak boleh nak rasa sendiri nak push sebab separuh badan numb. Dalam clip ni, korang ada nampak el senyum. Senyum sebab midwife dah pesan "Kalau muka buruk salahlah teran tu " HAHAHA. Punyalah takut rupanya tersenyum saya. Masa tu tak perasan pun senyum. cuma control je. Kahkahkah

♬ original sound - Elfira Loy

 

Rata-rata warganet dan pengikutnya di Tiktok memuji kecantikan pelakon ini dan mereka turut berkongsikan kisah masing-masing ketika di dewan bersalin.

elfira kongsi tips meneran masa lahir anak, siap boleh senyum lagi!

elfira kongsi tips meneran masa lahir anak, siap boleh senyum lagi!

 

Sumber: Tiktok Elfira Loy