Bahaya Bila Kucing Terlampau Gemuk, Ini 5 Cara Turunkan Berat Badan Si Bulus

Kita sering mendengar masalah obesiti dalam kalangan manusia, namun mungkin kita seakan tidak mempedulikan masalah ini pada haiwan perliharaan kita seperti kucing.

bahaya bila kucing terlampau gemuk, ini 5 cara turunkan berat badan si bulus

Kucing yang mempunyai masalah obesiti akan menghadapi kesukaran untuk menjalani kehidupan normal seperti kucing-kucing yang lain. Masalah ini akan menyebabkan kucing sukar untuk bergerak aktif seperti memanjat dan bermain.

Lebih teruk, apabila kucing mula tidak aktif dan malas, penyakit merbahaya seperti batu karang, kanser, penyakit jantung, hypertension dan penyakit lain mulai muncul, semuanya akibat daripada obesiti.

bahaya bila kucing terlampau gemuk, ini 5 cara turunkan berat badan si bulus

Memetik tips daripada Verst dan Hai Meow, berikut adalah lima langkah yang anda boleh ambil bagi membantu kucing anda kurangkan berat badan:

1. Rujuk doktor haiwan untuk nasihat

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah membawa kucing anda ke klinik haiwan bagi mendapatkan nasihat daripada doktor. Mereka boleh merancang pelan diet dan senaman untuk menurunkan berat badan kucing berdasarkan masalah kucing anda.

2. Pantau berat badan kucing seminggu sekali.

Sebaiknya berat kucing anda perlulah dipantau seminggu sekali bagi membantu doktor melihat perkembangannya dalam proses menurunkan berat badan.

3. Jadikan masa makan sebagai masa bersenam!

Pelbagai alat permainan boleh digunakan sebagai alat untuk kucing anda bersenam. Selain itu, anda boleh juga meletakkan makanan pada halangan tertentu supaya kucing ada bergerak dengan aktif mencari makanannya sendiri.

4. Bantu kucing anda membersihkan diri.

Kucing yang alami masalah obesiti mengalami kesukaran untuk membersihkan diri kerana sukar untuk mencapai pada satu-satu kawasan. Ia boleh menyebabkan jangkitan bakteria dan kuman jika dibiarkan terlalu lama. Jadi, bantulah sikat atau membawanya ke sesi grooming agar kucing anda sentiasa bersih dan sihat.

5. Pantau berat kucing selepas berjaya turunkan berat badan.

Jika berat kucing anda sudah berjaya diturunkan, anda harus memantau berat si manja agar ia tidak naik kembali. Teruskan aktiviti yang anda lakukan seperti bermain dan diet sihat agar kucing anda tidak lagi obesiti.

bahaya bila kucing terlampau gemuk, ini 5 cara turunkan berat badan si bulus

Dapatkan nasihat doktor haiwan mengenai keadaan kesihatan kucing anda ok!

Sumber: Verst / Hai Meow

ARTIKEL BERKAITAN