Ini Cara Sebenar Untuk Pakai Face Mask Dengan Betul

ini cara sebenar untuk pakai face mask dengan betul

Wabak Coronavirus yang kini merebak di seluruh negara menjadikan pemakaian face mask dengan cara yang betul mengikut standard WHO ( World Health Organization) adalah sangat penting. Di fahamkan oleh semua bahawa face mask adalah perlindungan yang utama ketika berapa diluar rumah atau di tempat yang ramai orang.

Face mask yang berkesan untuk mencegah penyakit bawaan titisan pernafasan adalah jenis 3 layer/ surgical mask. Actually lapisan pada face mask ini berfungsi sebagai filter kepada kelembapan dan kuman. Jadi, sebab tu lah korang tak boleh guna beberapa kali face mask tu. Sebab semakin lama korang guna semakin banyak kali korang sentuh topeng tersebut dengan tangan

ini cara sebenar untuk pakai face mask dengan betul

Sekali lagi nak ingatkan kerana masih ada lagi ramai yang masih pakai topeng muka atau pun face mask dengan cara yang salah.

  1. Pastikan yang berwarna biru di luar dan yang warna putih di dalam. Mengapa yang biru kena berada di luar? Ini kerana yang biru itu adalah kalis air. Memberikan perlindungan dari luar.
  2. Pastikan strip’ di bahagian atas ditekan pada atas hidung.Make sure mak tu tutup bahagian hidung dan Tarik bahagian bawah sehingga dagu ditutup. Ini adalah untuk mengelakkan topeng terdapat ruang terbuka.
  3. Membuang face mask yang telah dipakai di tempat yang betul adalah sangat penting.
  4. Ini adalah antara yang terpenting! Pastikan terus membasuh tangan selepas membuka face mask.
  • Peringatan: Face mask adalah kotor, jadi bila ingin mengalihkannya pastikan janagn sentuh topeng tersebut.

Sumber: thevocket

Oleh: Khalie Azmi

ARTIKEL BERKAITAN