Tanpa Kita Sedar, Haiwan Kecil Ini Mungkin Tidur Dengan Kita Setiap Malam

Pernahkah anda merasakan kesukaran bernafas hingga menyebabkan bersin dan hidung berair apabila berada dalam rumah, khasnya pada katil?

tanpa kita sedar, haiwan kecil ini mungkin tidur dengan kita setiap malam

Jika YA, besar kemungkinan anda mengalami alahan hama.

 

Hama merupakan spesis yang terdekat dengan kutu dan labah-labah. Saiznya terlalu kecil dan hanya dapat dilihat menggunakan mikroskop. Sekali pandang, ia seolah-olah habuk biasa.

tanpa kita sedar, haiwan kecil ini mungkin tidur dengan kita setiap malam

Hama habuk hidup dengan memakan sel-sel kulit manusia yang gugur, dan tumbuh dengan baik dalam persekitaran yang hangat dan lembap.

tanpa kita sedar, haiwan kecil ini mungkin tidur dengan kita setiap malam

Manusia biasa akan hilang sekitar 0.5 hingga 1.5 gram kulit setiap hari. Kita mungkin tidak sedar ada lebihan kulit kita pada katil, dan dengan jumlah itu ia cukup untuk memberi makan kepada ribuan hama pada katil, bantal dan selimut.

tanpa kita sedar, haiwan kecil ini mungkin tidur dengan kita setiap malam

Selain bilik, hama juga boleh tinggal pada bahagian lain di rumah seperti pada sofa, permaidani dan baju yang dilonggokkan. Berikut adalah rupa hama yang hidup pada permaidani yang dilihat menggunakan mikroskop:

tanpa kita sedar, haiwan kecil ini mungkin tidur dengan kita setiap malam

Kesan hama pada individu adalah berbeza-beza. Meskipun pada saiznya hama adalah sangat kecil, namun bagi mereka yang mempunyai alahan teruk akan merasa gatal pada hidung, mata dan hidung yang berair, hingga menyebabkan rasa tidak selesa.

 

Berbeza dengan hama, pepijat katil pula gemar untuk mengigit badan manusia dan hidup dengan makan darah. Gigitan pepijat katil boleh membawa kepada kemerahan yang gatal dan cara menghapuskan pepijat katil juga adalah lebih sukar berbanding hama. Pepijat juga boleh dilihat dengan menggunakan mata kasar.

tanpa kita sedar, haiwan kecil ini mungkin tidur dengan kita setiap malam

Untuk mengelakkan masalah hama dan pepijat ini daripada berlaku, berikut adalah antara gaya hidup yang boleh diamalkan:

  • Gunakan penutup bantal kalis alergen. Pastikan tilam dan bantal anda dalam penutup yang kalis debu atau alahan. Sarung ini, diperbuat daripada kain tenunan yang ketat, mengelakkan hama dari membiak atau melarikan diri dari tilam atau bantal. Kekalkan kotak spring dalam penutup kalis alergen.
  • Basuh tempat tidur secara mingguan. Basuh semua cadar, selimut, sarung bantal dan sarung tilam menggunakan air panas sekurang-kurangnya 130 F (54.4 C) untuk membunuh hama habuk dan menyingkirkan alergen.
  • Pastikan kelembapan di tahap rendah. Kekalkan kelembapan relatif di bawah 50 peratus di rumah anda. Dehumidifier atau penghawa dingin dapat membantu menjaga tahap kelembapan, dan hygrometer (tersedia di kedai-kedai perkakasan) dapat mengukur tahap kelembapan.
  • Pilih tempat tidur dengan bijak. Elakkan pelapik tilam yang mudah memerangkap debu dan sukar dibersihkan dengan kerap.
  • Beli mainan yang boleh dicuci. Basuh dengan air panas dan keringkan dengan betul. Juga, elakkan mainan daripada diletak atas katil.
  • Bersihkan debu. Gunakan mop atau kain yang basah untuk membersihkan habuk. Hal ini menghalang habuk dari berterbangan dan berkumpul semula.
  • Vakum dengan kerap. Vakum permaidani dan perabot yang berkain menghilangkan debu permukaan – tetapi vakum tidak berkesan untuk mengeluarkan kebanyakan hama habuk dan alergen. Gunakan pembersih vakum dengan beg mikrofilter berlapis berganda atau penapis udara kecekapan tinggi (HEPA) untuk membantu mengurangkan pelepasan habuk dalam rumah. Sekiranya alergi anda teruk, elakkan kawasan yang sedang dibersihkan dan minta bantuan orang lain untuk melakukan kerja tersebut. Tunggu kira-kira dua jam sebelum kembali ke bilik yang dikosongkan.
  • Elakkan bersepah. Jika ia mengumpul habuk, ia juga akan mengumpul hama. Buang perhiasan kecil, perhiasan meja, buku, majalah dan surat khabar dari bilik tidur anda.
  • Keluarkan permaidani dan habitat hama yang lain. Permaidani menyediakan habitat yang selesa untuk hama. Hal ini terutamanya jika permaidani melapik konkrit, yang menyerap kelembapan dengan mudah dan persekitaran yang lembap untuk hama. Jika boleh, ganti permaidani bilik dengan jubin, kayu, lantai linoleum atau vynil. Pertimbangkan untuk menggantikan perabot pengumpul habuk yang lain di dalam bilik tidur, seperti perabot kerusi, tirai yang tidak boleh dibasuh dan tirai tingkap.

 

Dapatkan pemeriksaan lanjut di hospital bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

 

Sumber: Hello Doktor / Bedbugus