Bukan Pompuan Je Tau Yang Boleh Diganggu. Lelaki Pun…

bukan pompuan je tau yang boleh diganggu. lelaki pun…

Kredit: drobotdean/Freepik

Sebut je pasal shopping, teringat pulak kitorang dengan filem Confessions Of A Shopaholic yang diadaptasi dari sebuah novel yang sama nama. Kalau korang pernah tengok filem tu, korang dah sedia maklum betapa bermasalahnya orang yang gila shopping ni, sampai menyusahkan orang lain.

Antara senarai perkara di bawah ni, yang mana satu korang rasa kena dengan korang? Jom check it out:

#1 Shopping melampaui bajet atau apa yang korang mampu.

#2 Shopping bila korang rasa marah, kecewa atau tertekan.

#3 Tak mampu nak kawal langsung diri korang daripada membeli.

#4 Perbelanjaan berlebihan korang telah menimbulkan masalah kewangan dalam hidup korang.

#5 Korang ada konflik dengan orang tersayang disebabkan tabiat shopping korang.

#6 Bila nampak je barang yang korang suka, korang akan rasa gelisah dan tergesa-gesa nak beli, takut ada orang lain chop dulu.

#7 Korang selalu rasa bersalah dan menyesal setiap kali lepas shopping.

#8 Korang selalu beli barang yang tak pernah dipakai pun.

#9 Korang selalu fikir dan risau tentang duit sepanjang masa.

Kalau korang rasa benda-benda ni kena dengan korang, sebenarnya korang mungkin mempunyai masalah psikiatrik bernama Compulsive Shopping Disorder (CSD) atau gangguan belanja kompulsif. Menurut sebuah kajian World Psychiatric Association (WPA), sebuah pertubuhan antarabangsa tentang psikiatrik, CSD adalah sejenis gangguan kawalan impuls, kecanduan tingkah laku atau mungkin juga berkaitan dengan obsesi.

So, kalau korang tak nak masalah ni menyusahkan hidup korang dan orang yang tersayang, cubalah terapi yang boleh membantu dalam mengawal diri korang daripada berbelanja secara keterlaluan. Kat Malaysia sekarang ni ada tiga je klinik pakar yang boleh merawat shopping addiction. Bolehlah korang check it out.

Tapi kalau tak mampu nak jalani terapi bersama pakar, korang boleh je cari solusinya online. Ada banyak blog yang bagi tips tentang nak atasi masalah gila shopping ni. Rajin-rajinlah membaca dan praktikkan nasihat yang diberikan. Good luck!

ARTIKEL BERKAITAN