3 Founder Dengan Kekayaan Lebih 1 Billion Tapi Sebenarnya Tak Habis Belajar Pun

Gagal peperiksaan?

Hey, releks lah! Mungkin korang rasa result tu teruk dan orang rasa useless. Sabar! Jangan gelabah. Gagal peperiksaan tak la bermakna korang gagal dalam seluruh kehidupan.

Korang tau tak, dekat dalam dunia ni ada orang yang kekayaan cecah lebih $1 Billion dan yang menariknya mereka ni tak habis belajar pun.

So nak kembalikan semangat korang, kami nak kongsikan 3 orang yang tak habis belajar pun tapi jadi founder dan kekayaan mereka lebih daripada $1 Billion.

1. Henry Ford- Berhenti sekolah pada umur 16 tahun.

3 founder dengan kekayaan lebih 1 billion tapi sebenarnya tak habis belajar pun

Henry Ford ni pengasas Syarikat Kereta Ford pada tahun 1903. Beliau mengambil keputusan untuk berhenti sekolah seawal 16 tahun. Pada tahun 1908, dia mengeluarkan model kereta Ford yang paling famous iaitu Model T. Kekayaannya dianggarkan berjumlah $199 Billion

2. Bill Gates- Berhenti belajar pada umur 19 tahun.

3 founder dengan kekayaan lebih 1 billion tapi sebenarnya tak habis belajar pun

Yang ni semua orang tahu kan. Bill Gates ni pengasas sistem operasi Microsoft. Billa Gates ni berhenti belajar dari Harvard. Tapi sekarang ni Harvard pula bagi anugerah kepadanya. Aset kekayaannya berjumlah $95.8 Billion.

3. Amancio Ortega- Berhenti belajar pada umu 14 tahun

3 founder dengan kekayaan lebih 1 billion tapi sebenarnya tak habis belajar pun

Bayangkan berhenti sekolah pada umur 14 tahun. Tapi pada umur 27 tahun barulah beliau mengasakan sebuah company sendiri yang menghasilkan pakaian. Jumlah kekayaan sekarang bernilai $70.2 Billion dan beliau merupakan orang terkaya di Sepanyol.

See! Hebat kan?

Bukanlah kitorang nak suruh atau encourage korang berhenti belajar. Tapi ketahuilah, jika kita gagal sekali, belajarlah dari kegagalan tersebut dan bangun bina empayar sendiri.

Good luck!

Sumber: retireat21

 

 

 

 

ARTIKEL BERKAITAN