Wanita Tinggal Di Pondok Telefon Lebih Sebulan Akibat Perintah Berkurung Di Shanghai

Seorang pekerja asing di Shanghai terpaksa tinggal di pondok telefon selama sebulan, selepas mengalami kesukaran mendapat pekerjaan semasa sekatan ketat dijalankan di bandar itu.

wanita tinggal di pondok telefon lebih sebulan akibat perintah berkurung di shanghai

Menurut majalah Esquire China, yang menerbitkan diari foto wanita itu, seorang wanita yang tidak didedahkan namanya dan berusia dalam lingkungan 50-an tinggal di rumah kecil bersama anjingnya hampir sepanjang April.

Dalam satu siri gambar, kebanyakannya diperoleh daripada penduduk berhampiran, wanita itu boleh dilihat ditempatkan di pondok telefon merah, menyidai pakaiannya dan bermain dengan anjingnya.

Pada 29 April, pihak berkuasa tempatan menendangnya dari ruang tersebut.

“Akhirnya, wanita di pondok telefon itu tidak membawa apa-apa barangnya. Dia hanya memeluk anak anjingnya, berjalan tanpa alas kaki, dan menuju ke selatan,” tulis majalah itu.

Menurut akhbar China Youth Daily, yang menemui wanita itu untuk temu bual baru-baru ini, wanita itu difahamkan kini tinggal di rumah salah seorang rakannya.

“Saya memilih untuk tinggal di pondok telefon kerana di sana sangat sunyi. Walaupun hanya 1 meter persegi, ia percuma, dan anda tidak perlu berkongsi dengan orang lain. Saya cukup menyukainya,” katanya kepada outlet itu.

Dia juga berkata terdapat soket kuasa berdekatan yang membolehkan dia memasukkan cerek elektriknya untuk mendidih air untuk memasak mi segera dan mencuci rambutnya.

Wanita itu turut mendedahkan bahawa dia telah tinggal dalam cara begitu di Shanghai sejak 20 tahun lalu.

“Saya mempunyai ijazah sarjana muda dalam bidang kejuruteraan kimia, dan pernah bekerja dalam perniagaan eksport beberapa tahun lalu,” tambah wanita itu yang kini menganggur.

“Saya hanya seorang yang sederhana. Kehidupan saya sekarang tidak teruk. Saya mempunyai makanan, saya berpakaian hangat, dan saya sihat. Ujian Covid saya juga okay,” katanya kepada outlet itu.


Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN