Wanita Menyamar Jadi Doktor Selama 3 Tahun Tanpa Jalani Sebarang Latihan Perubatan

Seorang wanita berusia 31 tahun baru-baru ini dijatuhi hukuman penjara dua tahun kerana menyamar sebagai doktor dan kemudian pakar oftalmologi selama bertahun-tahun tanpa sebarang latihan perubatan.

wanita menyamar jadi doktor selama 3 tahun tanpa jalani sebarang latihan perubatan

Semuanya bermula pada 2018, apabila Sonia, seorang wanita berusia 31 tahun dari Meaux, di utara Perancis, memutuskan untuk mencuba nasib sebagai seorang doktor, tanpa menjalani sebarang latihan perubatan.

Sonia mempunyai ijazah sarjana muda dalam pengurusan hartanah, tetapi dia tidak membenarkan hal itu menghalang untuk memperoleh pekerjaan yang lumayan sebagai doktor am.

Wanita itu memalsukan sekumpulan diploma dari Fakulti Strasbourg dan sijil palsu di lembaga Order of Physicians, dan bukan sahaja mendapat pekerjaan itu, tetapi menjaga pesakit selama tiga tahun sebelum sesiapa menyedari dia tidak mempunyai urusan menjadi doktor.

Wanita itu bukan sahaja mengamalkan perubatan selama hampir tiga tahun sehingga didedahkan pada Oktober 2021, tetapi dia kemudian beralih ke kerjaya profesional terbaik seterusnya, kali ini menjadi pakar mata.

Lebih memburukkan keadaan, pada kebanyakan masanya sebagai doktor, Sonia memakai gelang penanda di buku lalinya, kerana jenayah yang dilakukan sebelum pelantikannya sebagai GP.

“France Live” melaporkan bahawa wanita berusia 31 tahun itu telah disabitkan dengan “pecah amanah” pada 2019, tetapi memandangkan syarikat itu tidak menyemak kelayakannya, dia tidak mempunyai masalah untuk menyamar sebagai seorang profesional dalam bidang perubatan.

Selepas menggunakan identiti dua doktor sebenar yang kebetulan berkongsi namanya, Sonia mampu memperoleh hampir 70,000 Euro (RM322,218) daripada kerjaya palsunya.

Sepanjang tiga tahun setengah dia bekerja sebagai doktor, Sonia melakukan sekitar 20 vaksinasi terhadap COVID-19, dan menetapkan pelbagai ubat, walaupun tidak mengetahui apa yang dia preskripsi.

Semasa pembicaraannya baru-baru ini, ibu kepada tiga anak itu menjelaskan bahawa dia “didorong oleh keperluan untuk wang” yang mana dia kemudian dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun.


Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN