Top 5 Muzik Festival Terbesar Di Dunia

5. COACHELLA

top 5 muzik festival terbesar di dunia

Diadakan di Indio, California dan merupakan salah satu music festival yang paling popular di dunia. Juga adalah salah satu festival yang mendapat paling banyak keuntungan. Consider an alternative and indie music festival. Berlangsung setiap bulan April.

 

4. ROCK IN RIO

top 5 muzik festival terbesar di dunia

Berlangsung di Rio De Janiero, Brazil dan merupakan music festival terbesar di South America. Dibarisi artis international dan local yang sememangnya gempak! Diadakan setiap 2 tahun sekali, contoh 2017, 2019 dan seterusnya.

 

3. SUMMERFEST

top 5 muzik festival terbesar di dunia

 Diadakan di Milwaukee Wisconsin, USA. Terkenal dengan ‘people’s party’. Merupakan music festival terbesar di USA dan juga antara yang termurah jika dibandingkan dengan festival yang lain. Boleh dapat dengan harga 20 usd. Berlansung selama 11 hari, 800 performance dan lebih kurang 800 ribu orang yang hadir. Diadakan dalam akhir bulan Jun sehingga awal bulan July.


2. MAWAZINE

top 5 muzik festival terbesar di dunia

 Berlangsung di Rabat, Morocco pada setiap bulan May. Lebih kurang 2.6 mil orang yang hadir. Ianya merupakan pesta moroccan  culture and arts. Tribute to African music.

 


1. DONAUINSELFEST

top 5 muzik festival terbesar di dunia

Diadakan di Vienna, Austria pada setiap bulan June. Anggaran orang yang hadir adalah 3.2 mil. Memang padat kerana festival ini adalah percuma. Yang paling best festival ini berlangsung di sebuah pulau jadi korang kena naik ferry untuk ke tempat itu. Lebih kurang 200 acts on 11 stages. Pelbagai genre musik dan tribute konsert kepada seorang legend bernama Falco.


Oleh: Khalie Azmi