Tiada Lagi Kuarantin Untuk Kontak Rapat Tidak Bergejala Bermula Mac

Individu berusia 18 tahun ke atas yang telah mengambil dos penggalak dan juga kontak rapat COVID-19, tetapi tidak bergejala, tidak perlu menjalani kuarantin mulai 1 Mac, menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

tiada lagi kuarantin untuk kontak rapat tidak bergejala bermula mac

Prosedur baru itu adalah berdasarkan penilaian risiko dalam langkah menuju fasa endemik, kata beliau.

Bagaimanapun, jelas Khairy, kenalan rapat yang tidak perlu menjalani Perintah Pengawasan Rumah (HSO) perlu mengambil kit ujian pantas (RTK) COVID-19 sendiri pada hari pertama dan ketiga dari hari terakhir mereka berhubung dengan pesakit COVID-19 terlibat.

Sekiranya ujian itu kembali positif, individu tersebut perlu melaporkan keputusan melalui aplikasi MySejahtera dan menjalani kuarantin kendiri.

Namun, jika negatif pada hari pertama dan ketiga, individu itu boleh meneruskan seperti biasa.

Kata Khairy lagi, bagi individu yang divaksin sepenuhnya yang merupakan kenalan rapat tetapi masih belum menerima suntikan penggalak, tempoh kuarantin kekal selama lima hari.

Sehubungan dengan itu, KKM mendapati individu yang didapati positif atau dijangkiti virus semasa gelombang Omicron akan menunjukkan simptom pada hari ketiga.

Justeru, individu kontak rapat perlu menjawab soalan Alat 

Khairy berkata bagi individu yang divaksin sepenuhnya yang ditandakan sebagai kenalan rapat tetapi masih belum menerima suntikan penggalak, tempoh kuarantin kekal lima hari.

Beliau berkata KKM mendapati individu yang didapati positif atau dijangkiti virus semasa gelombang Omicron akan menunjukkan simptom pada hari ketiga.

Beliau berkata individu yang rapat perlu menjawab soalan alat penilaian kesihatan (HAT) menerusi aplikasi MySejahtera, yang mana mereka akan ditanya sama ada mereka menunjukkan sebarang simptom, sambil menambah tiada HSO akan diisukan.


Sumber: [1]