Awas Tabiat Terus Buka Aircond Dalam Kereta Yang Dijemur Bawah Panas

Menghidupkan penghawa dingin atau air-cond dalam kereta semasa cuaca panas mungkin kelihatan sebagai pilihan yang bijak, tetapi tahukah anda ia boleh memberi kesan kepada kesihatan dan juga kenderaan anda?

awas tabiat terus buka aircond dalam kereta yang dijemur bawah panas

Antara yang mungkin boleh terjadi adalah ia boleh meningkatkan risiko anda terkena selesema dan demam. Hal ini berpunca daripada perubahan suhu yang drastik antara keadaan udara dalam dan luar kereta yang boleh melemahkan sistem pertahanan tubuh anda dan membuatkan anda lebih mudah dijangkiti virus.

 

Selain itu, mesin penghawa udara kereta yang terus dihidupkan dalam keadaan panas dan terparkir di bawah sinar matahari terik boleh menyebabkan mesin bekerja lebih keras dan cepat haus. Ini boleh memendekkan jangka hayat penghawa dingin dan menyebabkan kos pembaikan yang mahal.

 

Secara keseluruhannya, walaupun penggunaan penghawa dingin dalam kereta memberikan keselesaan ketika cuaca panas, anda perlu mengambil kira kesan buruk yang boleh timbul daripadanya.

awas tabiat terus buka aircond dalam kereta yang dijemur bawah panas

Anda seharusnya mengambil kira keperluan untuk menghidupkan dan mematikan penghawa dingin pada masa yang sesuai dan memastikan kereta tidak terdedah kepada terlalu banyak sinar matahari terik. Sebaiknya, apabila anda masuk ke dalam kereta yang terjemur di bawah panas, buka terlebih dahulu kesemua tingkap bagi memastikan udara panas keluar, sebelum anda memasang air-cond kereta.

awas tabiat terus buka aircond dalam kereta yang dijemur bawah panas

Dengan berbuat demikian, anda boleh mengurangkan kesan buruk penggunaan penghawa dingin terus menerus dalam kereta dan memastikan jangka hayat penghawa dingin yang lebih panjang.