Shanghai Perketat Lagi Perintah Berkurung, Tekad Capai Sifar COVID

Pihak berkuasa Shanghai menggandakan serangan mereka terhadap COVID-19 dengan melancarkan pusingan baru ujian di seluruh bandar dan memberi amaran kepada penduduk berkenaan perintah berkurung tiga minggu mereka hanya akan ditarik balik secara berkelompok sebaik sahaja jangkitan berhenti.

shanghai perketat lagi perintah berkurung, tekad capai sifar covid

Kerajaan Shanghai berkata dalam akaun WeChat rasminya, wabak bandar itu menunjukkan tren positif dan kehidupan di bandar itu boleh kembali normal tidak lama lagi selagi orang ramai mematuhi peraturan ketat bagi membendung penularan COVID-19.

Sementara beberapa daerah Shanghai mengetatkan sekatan ke atas pergerakan, pegawai di kawasan kejiranan yang memenuhi kriteria untuk orang ramai dibenarkan meninggalkan rumah mereka masih menghalang mereka daripada berbuat demikian sehingga mencetuskan kemarahan dan kekecewaan dalam kalangan penduduk yang telah melalui perintah berkurung selama berminggu-minggu.

“Matlamat kami adalah untuk mencapai komuniti sifar COVID-19 secepat mungkin,” kata kerajaan Shanghai.

“Ini adalah petunjuk penting bahawa kami memenangi pertempuran besar dan sukar ini melawan wabak…supaya kami dapat memulihkan pengeluaran normal dan ketenteraman hidup.”

Shanghai mengunci hampir semua 25 juta penduduknya di rumah mereka pada awal April lalu selepas jangkitan COVID-19 mula meningkat.

Susulan daripada dengan pengurungan tersebut, bandar itu berhadapan dengan kehilangan pendapatan, kesukaran mendapatkan makanan, perpisahan keluarga dan keadaan miskin dalam kuarantin.

 

Sumber: [1]