Warna Kaki Jadi Ungu, Gejala Misteri ‘Long-Covid’ Kini Dikenal Pasti Saintis

Penyelidik dari Universiti Leeds telah menemui satu gejala sebelum ini tidak diketahui yang berkaitan dengan ‘Long Covid-19’ atau Covid-19 berjangkit jangka panjang.

gejala ‘long-covid’ yang misteri kini dikenal pasti oleh saintis

Long Covid adalah satu keadaan di mana seseorang individu itu terus mengalami gejala walaupun selepas pulih daripada jangkitan Covid asal.

 

Walaupun gejala long Covid-19 yang biasa terjadi seperti mengalami keletihan, hilang deria bau, kesakitan otot, dan kesukaran bernafas, gejala baharu ini melibatkan perubahan warna kulit yang ketara pada kaki, menjadi warna ungu, yang dirujuk sebagai akrosianosis.

gejala ‘long-covid’ yang misteri kini dikenal pasti oleh saintis

Individu yang terjejas turut melaporkan simptom lain seperti penambahan berat badan, rasa kesemutan pada kaki, dan kegatalan apabila berdiri namun berkurangan apabila berbaring.

 

Menerusi kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan The Lancet, satu kes melibatkan lelaki berusia 33 tahun dengan gejala ini, yang sebelum ini tidak dilaporkan dalam konteks Covid-19 berjangkit jangka panjang. Keadaan ini disebut sebagai akrosianosis, biasanya muncul sebagai perubahan warna kulit kepada biru atau sianotik, dan biasanya berlaku pada bahagian tangan dan kaki, serta boleh memberi kesan juga pada hidung dan telinga.

gejala ‘long-covid’ yang misteri kini dikenal pasti oleh saintis

Dr. Manoj Sivan, seorang penulis bersama kajian, merangkap profesor klinikal rakan sekerja di Universiti Leeds, menekankan keperluan kesedaran yang lebih besar tentang gejala baru ini dengan long Covid-19 serta disautonomia, iaitu gangguan sistem saraf.

 

Untuk memahami simptom misteri ini, NHS kini menawarkan perkhidmatan dengan pelbagai alat diagnostik, termasuk ujian darah, pemantauan degupan jantung dan tekanan darah, sinar-X dan pengukuran tahap oksigen.

 

Sumber: Independent