Saintis Cipta Baju Yang Boleh Cas Telefon Bimbit

Pasukan saintis di University of South Carolina telah menemui cara untuk menggunakan t-shirt murah bagi menyimpan tenaga elektrik.

saintis cipta baju yang boleh cas telefon bimbit

Penemuan ini kemungkinan bermaksud orang ramai dapat mengecas telefon bimbit dan peranti lain mereka hanya dengan menggunakan pakaian.

Xiaodong Li, seorang profesor kejuruteraan mekanikal di sebuah universiti bekerjasama dengan penyelidik pasca doktoral, Lihong Bao bagi mencari jalan penyelesaian.

Mereka kemudian menulis penemuan hasil kajian mereka menerusi jurnal Advanced Materials.

Caranya adalah dengan menggunakan kemeja-T yang dibeli dari kedai diskaun tempatan, yang direndam dalam larutan fluorida, dikeringkan dan kemudian dibakar di persekitaran bebas oksigen pada suhu tinggi.

Kesemua serat dalam kain tersebut kemudian bertukar daripada selulosa menjadi karbon aktif selama proses tersebut, tetapi bahannya tetap fleksibel.

Dengan menggunakan bahagian kecil kain sebagai elektrod, para penyelidik menunjukkan bahawa bahan tersebut dapat dibuat untuk bertindak sebagai kapasitor yang menyimpan cas elektrik dan merupakan komponen hampir setiap peranti elektronik di pasaran.

“Ini menciptakan superkapasitor yang disampaikan pada tahap tinggi yang stabil,” kata Prof Li.

“Dengan pemasangan kapasitor super ini, kita seharusnya dapat mengecas peranti elektronik mudah alih seperti telefon bimbit,” tambah Prof Li.

“Kami memakai kain setiap hari. Suatu hari, T-shirt kapas kita semua boleh mempunyai lebih banyak fungsi; misalnya, alat penyimpanan tenaga yang fleksibel yang dapat mengecas telefon bimbit atau iPad anda,” lanjutnya lagi.

 

Sumber: [1]