Ruang Pejabat Kosong Di KL Bersamaan 10 Kali Menara Merdeka 118 – Kajian

Pakar-pakar hartanah telah mengutarakan kebimbangan mengenai jumlah yang terlalu banyak ruang pejabat yang kosong di Kuala Lumpur, yang dianggarkan melebihi 30 juta kaki persegi, iaitu sepuluh kali ganda keluasan lantai Menara Merdeka 118.

ruang pejabat kosong di kl bersamaan 10 kali menara merdeka 118 – kajian

Kashif Ansari, Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan teknologi hartanah Juwai IQI, menyatakan bahawa ruang kosong ini membentuk 29% daripada jumlah keseluruhan 115 juta kaki persegi ruang pejabat di pusat bandar.

 

Kebanyakan unit-unit kosong ini terletak di kawasan pusat perniagaan, pinggiran, dan pusat bandar Kuala Lumpur.

ruang pejabat kosong di kl bersamaan 10 kali menara merdeka 118 – kajian

Kashif menyatakan bahawa penggunaan keseluruhan ruang pejabat meningkat pada tahun 2022 selepas berakhirnya perintah kawalan pergerakan COVID-19.

 

"Namun, ruang pejabat baharu masuk pasaran lebih cepat daripada permintaan dan sukar untuk diserap dengan berkesan.

"Persaingan ini menyukarkan pemilik untuk menaikkan sewa, dan memaksa mereka untuk menawarkan insentif," katanya.

 

Kashif percaya bahawa kebanyakan ruang pejabat di pusat bandar Kuala Lumpur ini boleh "diubahsuai" untuk pelbagai tujuan, seperti ruang simpanan, pusat data, atau hab logistik. Walau bagaimanapun, proses pengubahan ini melibatkan kos yang tinggi dan cabaran pelaksanaan.

 

Walau bagaimanapun, menukar ruang pejabat ini kepada unit kediaman bukanlah idea yang menarik.

 

"Lantai pejabat mungkin hanya mempunyai satu tandas dalam pelan asal, tetapi pengubahsuaian untuk tujuan kediaman akan memerlukan kos sistem sanitari baharu, termasuk paip, tandas, dan dapur, yang akan menyusahkan pemilik.

"Peralihan kepada model kerja dari rumah atau kerja hibrid juga mungkin menjadi faktor," demikian menurut jurukur hartanah yang diiktiraf, Ernest Chong.

 

Sumber: FMT