Ramai Sokong Peraturan Satu Ujian Teori Sahaja Untuk Lesen Kereta dan Motor

Bermula dari 15 September, satu peraturan baharu akan dikuatkuasakan yang membenarkan orang ramai hanya mengambil satu ujian teori sahaja untuk mendapatkan lesen memandu motosikal dan kereta, daripada terpaksa mengambil ujian berasingan.

ramai sokong peraturan satu ujian teori sahaja untuk lesen kereta dan motor

Keputusan ini diambil berdasarkan maklum balas dan permintaan daripada orang ramai, demikian menurut Menteri Pengangkutan, Anthony Loke.

 

Beliau menyebut bahawa pendekatan ini digunakan pada masa lampau tetapi kemudian digantikan oleh sistem semasa. Walau bagaimanapun, kini telah diputuskan untuk kembali kepada dasar lama.

ramai sokong peraturan satu ujian teori sahaja untuk lesen kereta dan motor

Mereka yang menduduki ujian memandu, akan dikecualikan daripada mengambil dua ujian teori, tetapi masih perlu menjalani ujian litar dan ujian jalan raya yang berasingan untuk motosikal dan kereta.

 

"Berkuat kuasa 15 September 2023, mana-mana individu yang pada masa ini mempunyai sama ada Lesen Memandu Malaysia kelas motosikal atau motokar dan berhasratkan Lesen Memandu Malaysia dalam kelas yang berbeza, dikecualikan daripada menghadiri Kursus KPP01 dan Ujian Teori KPP01.

"Sebagai contoh, seseorang yang sudah lulus ujian KPP01 (Teori) dalam lesen memandu motosikal tidak perlu menduduki KPP01 untuk kali kedua apabila mengambil lesen memandu motokar," katanya.

ramai sokong peraturan satu ujian teori sahaja untuk lesen kereta dan motor

Pada dasarnya, kelas memandu sekarang akan menggabungkan kurikulum bagi penguasaan motosikal dan kenderaan bermotor, membolehkan pemohon mempelajari kedua-duanya secara serentak.

 

Menjengah ke media sosial, rata-rata menyokong perkara ini kerana ia dapat menjimatkan wang dan masa ramai pihak.

 

Anthony Loke menyatakan bahawa peraturan baharu ini akan memberi manfaat kepada orang ramai seperti penjimatan sehingga RM100, dan tidak lagi perlu menghadiri kelas tambahan selama enam jam hanya untuk mendapatkan lesen lain.

 

Sumber: Astro AWANI