Kajian Dapati Ramai Rakyat Singapura Berhijrah Ke Johor Sebab Kos Sara Hidup Lebih Rendah

Semakin ramai rakyat Singapura kini dilaporkan menetap di selatan Semenanjung Malaysia demi menjimatkan kos sara hidup mereka berikutan nilai dolar Singapura yang lebih tinggi berbanding ringgit.

kajian dapati ramai rakyat singapura berhijrah ke johor sebab kos sara hidup lebih rendah

Memetik laporan Channel News Asia, salah seorang rakyat negara tersebut yang kini mendiami sebuah apartmen di Johor Bahru, Jasmine Loh yang bekerja sebagai pengurus projek perunding untuk sebuah firma Singapura berkata dia mampu melakukannya susulan bekerja dari rumah.

“Syarikat saya tidak mempunyai pejabat jadi masuk akal bahawa saya boleh beroperasi di Johor Bahru walaupun saya bekerja untuk syarikat Singapura,” kata Loh.

“Majikan saya tidak kisah saya berpangkalan di luar negara kerana beberapa rakan sekerja saya berpangkalan di bahagian lain di dunia. Kami mengadakan mesyuarat dalam talian setiap hari untuk mendaftar masuk dan berkongsi kemas kini projek. Berpangkalan di seberang Tambak tidak menjadi masalah.”

Menurut Channel News Asia lagi, kajian terbaru yang dijalankan agensi pengambilan Randstad mendapati dua per lima pekerja daripada 1,000 pekerja Singapura yang ditemu bual mengatakan mereka tidak akan menerima pekerjaan sekarang jika mereka tidak diberikan kebebasan untuk bekerja dari rumah atau bila-bila masa yang mereka mahu.

Kira-kira 77 peratus rakyat Singapura yang ditinjau berkata bahawa mereka menghargai kepentingan ‘remote work’.

Menurut Pengarah Urusan Randstad Jaya Das, terdapat peningkatan dalam keutamaan untuk kerja jauh kerana ia memberikan fleksibiliti kepada orang ramai untuk mengawal masa mereka dengan lebih baik selain membolehkan mereka melakukan perkara seperti berjumpa dengan rakan sambil makan dan mengerjakan hobi atau kemahiran baru.

“Penemuan dalam penyelidikan kami mencadangkan bahawa rakyat Singapura mahu pilihan berfungsi secara fleksibel kerana ia membolehkan mereka memperibadikan jadual mereka. Apabila pekerja bekerja dari rumah, bukan sahaja kurang gangguan untuk memenuhi ‘deadline’ di tempat kerja, mereka juga akan dapat menghabiskan lebih banyak masa bersama ahli keluarga dan melakukan kerja rumah,” katanya.


Sumber: CNA

ARTIKEL BERKAITAN