Ramai Penduduk Korea Selatan Masih Mengenakan 'Mask' Biarpun Perintah Wajib Ditarik Semula

Tatkala ramai penduduk dunia meraikan kelonggaran pemakaian pelitup muka di beberapa tempat tertentu, penduduk Korea Selatan bagaimanapun masih mengenakan pelitup muka walaupun mandat yang mewajibkan rakyatnya untuk memakai pelitup muka telah ditarik semula.

ramai penduduk korea selatan masih mengenakan 'mask' biarpun perintah wajib ditarik semula

Namun, terdapat pakar yang mempercayai salah satu sebab sesetengah penduduk Korea Selatan masih memilih untuk mengenakan pelitup muka adalah kerana ingin berlari dari masyarakat negara tersebut yang dikatakan taksub dengan rupa, orang ramai percaya bahawa penampilan menarik boleh membantu mereka maju secara sosial dan profesional.

“Kami tidak boleh menafikan bahawa individu yang menarik dilayan lebih baik daripada mereka yang tidak berada di Korea, termasuk dalam pasaran pekerjaan,” kata profesor sosiologi Bae Kyu Han dari Universiti Kookmin, kepada The Korean Herald.

“Memakai topeng muka tidak boleh menjadi penyelesaian asas kepada tekanan yang berkaitan dengan rupalistik, tetapi orang ramai boleh mencari kelegaan dengan menghalang pandangan orang.”

Bagaimanapun, Jo Elfving-Hwang, pengarah Pusat Penyelidikan Korea di Universiti Australia Barat, percaya keengganan umum dalam kalangan rakyat Korea Selatan untuk menanggalkan pelitup muka mereka adalah berpunca daripada etika sosial.

“Alasan yang lebih tepat boleh didapati dalam salah satu aspek kehidupan sosial Korea yang sangat bernilai yang dipanggil yewi (menghormati). Semasa pandemik, memakai pelitup muka muncul sebagai tanda menghormati kesihatan orang lain dan tanda keprihatinan yang ketara terhadap kesejahteraan orang lain,” katanya.

Sejak minggu lalu, penduduk Korea Selatan tidak lagi diwajibkan memakai pelitup muka di luar rumah kecuali apabila mereka menghadiri acara dengan lebih daripada 50 orang seperti konsert atau perlawanan sukan.

Mereka bagaimanapun, masih diwajibkan memakai pelitup muka di ruang tertutup.

 

Sumber: [1]