Rahsia Umur Panjang Individu Tertua Dunia

Seorang biarawati Perancis yang dinobatkan sebagai individu tertua yang masih hidup di usia 118 tahun dan 73 hari mendedahkan rahsia bagaimana dia boleh memiliki umur panjang.

rahsia umur panjang individu tertua dunia

Lucile Randon, yang dikenali sebagai Sister Andre sejak 1944, disahkan sebagai individu tertua yang masih hidup selepas pemegang rekod sebelum ini, Kane Tanak, meninggal dunia pada Isnin di usia 119 tahun.

Menurut Guinness World Records, Sister Andrew juga merupakan penduduk Perancis ketiga tertua dan penduduk Eropah ketiga tertua yang pernah direkodkan.

Biarawati itu yang terselamat daripada wabak Selesema Sepanyol pada 2018, juga menjadi mangsa tertua yang terselamat daripada COVID-19 selepas dia disahkan positif virus itu pada 16 Januari 2021 dan pulih tiga minggu kemudian.

Seorang kakitangan yang bekerja di rumah persaraan yang didiami Sister Ander selama 12 tahun mendedahkan bahawa dia menikmati menikmati manis terutamanya coklat, selain wain.

Sister Andre turut berkongsi minat terhadap coklat bersama seorang lagi pemegang rekod Perancis, Jeanne Louise Calment, yang merupakan individu tertua sebelum ini sehingga dia meninggal dunia pada 1997 di usia 122 tahun dan 164 hari.

Calment, dari bandar Provencal Arles, mendakwa rahsia umur panjangnya ialah pelabuhan, coklat dan minyak zaitun.

Semasa Perang Dunia II, Sister Andre bekerja sebagai guru dan pengasuh sebelum bekerja di hospital di Vichy selama 28 tahun.

Dia kemudian mendedikasikan hidupnya terhadap perkhidmatan keagamaan dan menjadi seorang biarawati.

Guinness World Records mengesahkan individu tertua dengan bantuan Dr Robert D Young, pengarah Bahagian Pangkalan Data Penyelidikan Supercentenarian untuk Kumpulan Penyelidikan Gerontoloy di Amerika Syarikat.

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN