Polis Temui Rakaman Terbaru Di Atas Bot Berkenaan Kematian Tangmo

Pihak polis telah memperoleh rakaman yang dilaporkan menunjukkan individu berdiri dan duduk di belakang bot laju dipandu di sepanjang Sungai Chao Phraya sebelum pelakon Tangmo terjatuh ke dalam sungai pada bulan lalu.

polis temui rakaman terbaru di atas bot berkenaan kematian tangmo

Bagaimanapun, pihak polis tidak akan menyatakan sama ada individu yang dilihat dalam rakaman itu adalah pelakon sambil menambah mereka bakal melakukan siasatan lanjutan.

Pesuruhjaya Wilayah Polis Wilayah 1 Pol Lt Jen Jirapat Phumuchit, berkata semalam bahawa penyiasat telah memperoleh bukti baru daripada video CCTV yang diambil dari bangunan tepi sungai Chao Phraya.

Beliau berkata rakaman itu menunjukkan seseorang berdiri dan duduk di bahagian belakang bot laju pada 10.34 malam pada 24 Februari sebelum aktres itu terjatuh ke dalam sungai.

“Bukti ini berguna kerana ia akan membantu penyiasat mendapatkan lebih kejelasan mengenai kes ini,” kata Lt Jen Jirapat.

Beliau berkata pihak polis akan meminta pakar dari rumah pengeluaran untuk membantu meningkatkan kejelasan rakaman terbabit dan memeriksa koordinat GPS bot laju itu.

Sementara itu, Pengarah Institut Sains Forensik Pusat Kementerian Kehakiman, Pol Col Songsak Raksaksakul berkata institut itu akan menubuhkan panel untuk menjalankan bedah siasat kedua mayat Tangmo seperti yang diminta oleh ibunya, dan akan menjemput doktor dari institut lain untuk menyertainya.

“Mayatnya akan disimpan di Hospital Universiti Thammasat, dan pemeriksaan semula dijangka selesai dalam tempoh tidak kurang dari 30 hari,” kata Pol Col Songsak.

Mayat aktres itu sepatutnya dibakar sekarang, tetapi hari Sabtu lalu, ibunya memanggil penyiasat untuk memindahkan mayat itu ke institut untuk pemeriksaan semula.

Ketua Jabatan Siasatan Khas (DSI), Trairit Temahiwong berkata DSI akan menyiasat kes itu jika keluarga Tangmo meminta jabatan itu berbuat demikian.

Selain itu, bekas pengarah Institut Sains Forensik Pusat, Khunying Dr Pornthip Rojanasunant berkata menerusi satu entri di Facebook bahawa keluarga mendiang mungkin mempunyai peluang yang jarang untuk mengakses keputusan bedah siasat itu.

Mengikut undang-undang, doktor forensik mempunyai kewajipan untuk mendedahkan kebenaran, tetapi memandangkan bedah siasat di Thailand telah disepadukan ke dalam siasatan polis, proses itu mungkin tidak telus seperti yang sepatutnya, kata beliau.

Tambahnya, negara itu harus menerima pakai Protokol Minnesota PBB yang merupakan satu garis panduan untuk doktor yang mengatakan bahawa doktor mesti menjadi ‘independent’.

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN