Polis Perjelas Ada Saksi Yang Menipu Tentang Kematian Tangmo

Laporan yang bercanggah berkenaan situasi yang menyelubungi kematian pelakon Thailand, Tangmo, yang lemas selepas terjatuh dari bot ke Sungai Chao Phraya di Nonthaburi pada 24 Februari telah mendatangkan begitu ramai saksi penting, menurut Timbalan Pesuruhjaya Wilayah Polis Wilayah 1, Pol Mej Jen Udon Yomcharoen.

polis perjelas ada saksi yang menipu tentang kematian tangmo

“Setiap saksi ditemu bual secara berasingan dan cerita yang mereka ceritakan kepada kami adalah berbeza. Sudah pasti sekurang-kurangnya seorang berbohong,” katanya.

Pol Mej Jen Udon, yang ditugaskan untuk kes itu oleh Pesuruhjaya Polis Wilayah 1, berkata setakat ini dua pertuduhan telah dibuat.

Por, pemilik bot dan pemandu, Robert, kedua-duanya didakwa mengendalikan kapal tidak berlesen dan kecuaian membawa kepada kematian.

Bagaimanapun, beliau berkata suspek ketiga mungkin didakwa berikutan kenyataan orang lain yang bercanggah dengan penemuan pasukan forensik.

Mejar Jeneral Pol Udon berkata pegawai telah menyerbu rumah Job, salah seorang daripada lima penumpang bot laju, dan kini sedang menyiasat sama ada minuman keras yang mereka temui ada kaitan dengan kejadian itu.

Beliau berkata polis sedang meneliti jejak GPS dan telekomunikasi bot itu, tetapi masih belum menemui sebarang bukti punca seksual di sebalik tragedi itu mahupun sebarang penggunaan narkotik rekreasi.

Sementara itu, Krissana Sriboonpimsuay, peguam yang mewakili ibu Tangmo, telah meminta Khunying Porntip Rojanasunan, bekas ketua pengarah Institut Sains Forensik Pusat, untuk melakukan bedah siasat baru.

Tangmo, 37, terjatuh ke dalam Sungai Chao Phraya berhampiran jeti Pibul 1 di daerah Muang, Nonthaburi sekitar jam 10.40 malam pada 24 Februari ketika menaiki bot laju bersama lima yang lain.

Mayatnya ditemui kira-kira jam 1 tengah hari pada 26 Februari.

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN