Polis Cadang Guna LPT, Lebuh Raya Timur Barat Elak Sesak Di Gua Musang Masa Pulang Beraya

Mereka yang ingin pulang menyambut Hari Raya di Pantai Timur khasnya Kelantan dinasihatkan menggunakan laluan Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) atau Lebuh Raya Timur Barat sebagai jalan alternatif untuk mengelak kesesakan yang dijangka berlaku di laluan Gua Musang.

polis cadang guna lpt, lebuh raya timur barat elak sesak di gua musang masa pulang beraya

Demikian menurut saranan Ketua Polis Kelantan Datuk Muhamad Zaki Harun berkata pihaknya telah bersedia menghadapi pertambahan jumlah kenderaan dalam tempoh dua hingga tiga hari sebelum hari raya berikutan cuti hujung minggu dan cuti tambahan bagi sesi persekolahan.

 

Katanya lagi, sekiranya anak perantau menggunakan kedua-dua laluan yang boleh diakses melalui Terengganu dan Perak itu, keadaan kesesakan lalu lintas di Gua Musang akan menjadi lebih terkawal.

polis cadang guna lpt, lebuh raya timur barat elak sesak di gua musang masa pulang beraya

"Saya tak mampu nak menjangka berapa banyak kenderaan akan masuk, tetapi pastinya Aidilfitri kali ini lebih ramai akan balik ke Kelantan," katanya.

 

Tambah lagi, susulan penutupan jalan bagi tujuan kerja-kerja pemasangan cerucuk jambatan bagi Projek Lingkaran Tengah Utama (LTU) pakej 3B dan 3C, IPD Gua Musang sedang meneliti dua jalan alternatif dari Kuala Lumpur-Kota Bharu-Kuala Lumpur sebagai usaha mencari kaedah mengurangkan kesesakan trafik untuk pengguna jalan raya.

polis cadang guna lpt, lebuh raya timur barat elak sesak di gua musang masa pulang beraya

"Saya telah minta Ketua Polis Daerah dan Bahagian Trafik IPD Gua Musang untuk mencari kaedah serta laluan alternatif yang lain untuk melicinkan lagi perjalanan pengguna jalan raya.

"Kemungkinan ada jalan-jalan alternatif yang orang dari luar tak tahu, tetapi orang tempatan tahu supaya dapat melancarkan lagi perjalanan," katanya.

 

Beliau turut berharap pengguna jalan raya bersabar dengan kerja-kerja pembinaan yang sedang dijalankan kini.

 

"Untuk mendapatkan kemudahan yang selesa memerlukan sedikit pengorbanan," katanya.

 

Sumber: BERNAMA / Astro AWANI

Foto: Utusan