Penyampai Berita Alami Gempa Saat Bersiaran Dari Olimpik Tokyo, Namun Tetap Tenang Tersenyum

Seorang penyampai berita sukan menjadi tular gara-gara ekspresinya yang tenang ketika mengalami gempa bumi ketika sedang melaporkan mengenai perkembangan Sukan Olimpik Tokyo 2020 secara langsung dari Jepun.

penyampai berita alami gempa saat bersiaran dari olimpik tokyo, namun tetap tenang tersenyum

Mark Beretta, seorang wartawan dari Australia sedang menyampaikan laporan langsung dari negara matahari terbit itu bagi program awal pagi, ‘Sunrise’, ketika gempa bumi selama 30 saat itu menggegarkan lokasi studio tempat dia berada.

Difahamkan pada hari seterusnya selepas kejadian itu, gempa bumi tersebut berukuran 6.0 magnitud dan berlaku di sekitar kawasan pantai timur Jepun pada Rabu, 4 Ogos 2021.

Menurut Agensi Meteorologi Jepun (JMA), gempa bumi itu bagaimanapun tidak berpotensi untuk menyebabkan kerosakan biarpun ia cukup kuat.

Susulan itu, Mark Beretta menjadi tular kerana ekspresinya yang tenang ketika mengalami situasi tersebut, malahan sempat lagi tersenyum ketika menyampaikan laporannya. Sebagai tambahan, ketika kejadian tersebut berlaku, dia difahamkan sedang berada di ketinggian tingkat 10.

“Selamat datang kembali ke kota Olimpik, sekarang kita sedang berada di tengah-tengah gempa bumi,” kata Mark Beretta dalam siaran tersebut.

“Siling di depan kami bergerak, dan mungkin anda dapat melihat lampu dan kamera kami bergerak. Ini adalah momen yang luar biasa. Saya tidak pernah mengalami gempa bumi. Kami berada di ketinggian tingkat 10. Gempa bumi, tetapi masih terasa goyah,” katanya, dengan ekspresi wajah yang kekal dihiasi dengan senyuman.

 

Sumber: [1]