Dah Dua Kematian di Malaysia Tahun Ni, Awas Batuk Kokol Boleh Tersebar Melalui Udara

Penyakit batuk kokol atau disebut juga sebagai pertussis merupakan penyakit yang berbahaya dan mudah menular di Malaysia.

dah dua kematian di malaysia tahun ni, awas batuk kokol boleh tersebar melalui udara

Penyakit ini terjadi disebabkan oleh bakteria Bordetella pertussis yang menyerang saluran pernafasan, menyebabkan gejala batuk yang kuat dan berterusan, terutamanya pada kanak-kanak.

dah dua kematian di malaysia tahun ni, awas batuk kokol boleh tersebar melalui udara

Gejala awal batuk kokol biasanya mirip dengan gejala flu, seperti demam, hidung berair, dan batuk ringan. Namun, setelah beberapa minggu, batuk akan menjadi lebih serius dan berterusan, dengan jangkitan yang mempengaruhi bronkus dan paru-paru.

 

Penyebaran batuk kokol terutamanya melalui batuk dan bersin, dan sangat mudah menular terutamanya pada kanak-kanak yang belum divaksin.

dah dua kematian di malaysia tahun ni, awas batuk kokol boleh tersebar melalui udara

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), bilangan kes pertusis di Malaysia telah menurun dengan mendadak pada tahun 2020 hingga 2021 semasa pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa. Sehingga 28 April 2023 pada tahun ini, sebanyak 132 kes pertusis dengan dua kematian dilaporkan di seluruh Malaysia.

 

Oleh itu, vaksinasi adalah langkah terbaik untuk mencegah penyakit batuk kokol. Kanak-kanak akan diberikan vaksin DTaP (difteri, tetanus, dan pertussis) pada umur 2 bulan, 4 bulan, 6 bulan, 18 bulan, dan 4-6 tahun. Golongan dewasa juga disarankan untuk mengambil vaksinasi booster pada setiap 10 tahun.

dah dua kematian di malaysia tahun ni, awas batuk kokol boleh tersebar melalui udara

Selain itu, langkah-langkah lain yang boleh diambil untuk mencegah penyebaran batuk kokol adalah seperti:

 

  • Cuci tangan dengan sabun dan air, terutamanya sebelum makan dan setelah batuk atau bersin.
  • Tutup mulut dan hidung ketika batuk atau bersin, dan elakkan bersentuhan dengan orang lain.
  • Jangan kongsi alat makan dan minum dengan orang lain.
  • Jangan biarkan kanak-kanak yang sakit dengan batuk kokol berdekatan dengan kanak-kanak yang sihat.
  • Bawa kanak-kanak yang mengalami gejala batuk yang serius ke klinik atau hospital untuk rawatan secepat mungkin.

 

Kesimpulannya, penyakit batuk kokol adalah penyakit yang serius dan mudah menular di Malaysia. Vaksinasi adalah langkah terbaik untuk mencegah penyakit ini, dan langkah pencegahan lain seperti mencuci tangan dengan kerap dan mengelakkan bersentuhan dengan orang yang sakit juga sangat penting untuk mengurangkan risiko penyebaran.

Sumber:

  1. Kementerian Kesihatan Malaysia. (2021). Pertussis (Batuk Kokol). https://www.moh.gov.my/index.php/pages/view/1232
  2. Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Pertussis (Whooping Cough). https://www.cdc.gov/pertussis/index.html
  3. World Health Organization. (2021). Pertussis (Whooping cough). https://www.who.int/news-room/q-a-detail/pertussis-(whooping-cough)