Penulis 'How To Murder Your Husband' Didapati Bersalah Bunuh Suami Sendiri

Seorang penulis novel asal Portland yang pernah menulis sebuah esei bertajuk “How to Murder Your Husband” telah disabitkan kesalahan menembak mati suaminya empat tahun lalu.

penulis 'how to murder your husband' didapati bersalah bunuh suami sendiri

Dalam perbicaraan mahkamah melibatkan kes tersebut, pihak juri mendapati wanita yang dikenali sebagai Nancy Crampton Brophy, 71, itu bersalah atas pembunuhan tahap kedua selepas meneliti kematian chef Daniel Brophy selama dua hari.

Brophy, 63, dibunuh pada 2 Jun 2018, ketika dia bersiap untuk bekerja di Institut Kulinari Oregon di Portland Barat Daya.

Lisa Maxfield, salah seorang peguam Crampton Brophy berkata pasukan pembelaan bercadang untuk merayu.

Pendakwa raya memberitahu juri bahawa Crampton Brophy didorong oleh masalah wang dan polisi insurans hayat.

Crampton Brophy berkata semasa perbicaraan, bagaimanapun, dia tidak mempunyai sebab untuk membunuh suaminya dan masalah kewangan mereka sebahagian besarnya telah diselesaikan dengan menunaikan sebahagian daripada pelan simpanan persaraan Brophy.

Dia memiliki jenama dan model senjata yang sama digunakan untuk membunuh suaminya dan dilihat pada rakaman kamera pengawasan memandu ke dan dari institut masakan, berdasarkan pada keterangan mahkamah.

Polis tidak pernah menemui pistol yang membunuh Brophy yang kemudian menyebabkan pendakwa raya mendakwa Crampton Brophy menukar laras pistol yang digunakan dalam penembakan sebelum membuang laras tersebut.

Peguam bela mengatakan bahawa bahagian senjata itu adalah inspirasi untuk tulisan Crampton Brophy dan mencadangkan kemungkinan Brophy yang akan terbunuh dalam kejadian yang disifatkan sebagai rompakan itu.

Crampton Brophy pula memberi keterangan semasa perbicaraan bahawa kehadirannya berhampiran sekolah masakan pada hari kematian suaminya adalah kebetulan semata-mata dan dia telah meletak kereta di kawasan itu untuk mengerjakan tulisannya.

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN