Penggemar Kopi Punya Risiko Kematian Rendah - Pakar

Mereka yang gemar minum kopi, baik dengan atau tanpa gula, dikatakan mempunyai risiko kematian awal yang lebih rendah, menurut satu kajian terbaru yang dijalankan pakar.

penggemar kopi punya risiko kematian rendah - pakar

Bagaimanapun, pakar mengingatkan bahawa penemuan itu mungkin bukan disebabkan minuman itu sendiri.

Menurut Persatuan Kopi British, kira-kira 98 meter cawan kopi diminum setiap hari di UK dengan Persatuan Kopi Kebangsaan mendedahkan bahawa angka di Amerika adalah kira-kira 517 meter cawan.

Baru-baru ini, penyelidik di China telah menemui mereka yang minum pada jumlah sederhana setiap hari, sama ada yang dimaniskan dengan gula atau tidak, mempunyai risiko kematian yang lebih rendah dalam tempoh tujuh tahun berbanding mereka yang tidak.

Keputusan sama turut ditemui dalam kajian melibatkan kopi segera, dikisar dan tanpa kafein.

Kajian itu, yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine, adalah berdasarkan data daripada lebih 171,000 peserta UK BioBank yang telah mengumpulkan maklumat genetik, gaya hidup dan kesihatan lebih daripada 500,000 individu sejak dimulakan pada 2006, termasuk butiran tabiat minum kopi peserta.

Bagaimanapun, seorang profesor perubatan metabolik di Universiti Glasgow, Naveed Sattar memberi pendapat bahawa penemuan tersebut, walaupun menarik, ia tidak jelas.

“Sifat pemerhatian kajian baru ini bermakna kesimpulan ini jauh dari muktamad,” katanya.

“Ini kerana peminum kopi secara umumnya lebih kaya dan mempunyai kehidupan yang lebih sihat daripada bukan peminum dan saya masih tidak yakin sama ada faktor ini boleh diatasi dalam kajian pemerhatian,” kata beliau.

“Saya ingin mencadangkan orang ramai berpegang pada kopi atau teh, sebaik-baiknya tanpa gula, yang kebanyakan orang boleh biasakan diri, dan cuba melakukan semua perkara lain yang kami tahu akan memastikan anda sihat, bergerak lebih banyak, makan dan tidur dengan lebih lena.”

 

Sumber: [1]