Orang Ramai Diberi Amaran Mengenai Penggunaan Ivermectin Untuk Rawat COVID-19

Pengamal perubatan dan orang awam diberi amaran supaya tidak menggunakan Ivermectin untuk merawat COVID-19 berikutan kajian klinikal yang mengesahkan ia tidak berkesan terhadap penyakit tersebut.

orang ramai diberi amaran mengenai penggunaan ivermectin untuk rawat covid-19

Menurut Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr Koh Kar Chai, sebarang percubaan untuk membeli Ivermectin di kaunter untuk digunakan bagi merawat COVID-19 dianggap melanggap undang-undang.

“Doktor yang ingin menggunakan ubat ini perlu membuat permohonan untuk digunakan dalam ujian klinikal,” katanya.

Lanjut Dr Koh, Ivermectin adalah ubat yang boleh didapati di Malaysia untuk penggunaan khusus, yang tidak termasuk sebagai agen terapeutik dalam rawatan COVID-19.

Menurut kajian yang dijalankan Institut Penyelidikan Klinikal, Ivermectin tidak mencegah kes COVID-19.

Oleh itu, Kementerian Kesihatan mengumumkan pada Rabu lalu bahawa Ivermectin tidak boleh disyorkan untuk dimasukkan dalam garis panduan rawatan COVID-19 semasa.

Tambah mereka, ubat antivirus Ivermectin hanya boleh digunakan dalam tetapan ujian klinikal dengan pemantauan sehingga bukti sokongan selanjutnya tersedia.

Justeru itu, pengamal perubatan telah diberi amaran untuk tidak mengesyorkan penggunaannya untuk rawatan COVID-19.

Jelas Dr Koh, sebelum ini, penyokong Ivermectin mempunyai harapan bahawa ubat antivirus itu akan berkesan melawan COVID-19.

Tetapi kajian klinikal telah membuktikan bahawa ini tidak berlaku, katanya.

“Jika tidak akan ada usaha kerajaan untuk mendapatkan ubat itu diluluskan untuk digunakan dalam COVID-19 melainkan ada data baru yang menyokong penggunaannya,” tambahnya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar berkara secara amnya, tiada bukti konkrit untuk membuktikan keberkesanan Ivermectin terhadap COVID-19 jika dibandingkan dengan rawatan standard.

Walaupun ia tidak disyorkan untuk dimasukkan dalam garis panduan klinikal rawatan COVID-19, beliau berkata ubat itu harus terus digunakan untuk tujuan kajian dengan kelulusan yang sewajarnya.

“Ia tidak boleh digunakan untuk preskripsi atau penggunaan am, kecuali seperti yang diterangkan dalam label yang diluluskan, seperti untuk penyakit haiwan dan rawatan antiparasit tertentu,” katanya.

 

Sumber: [1]