Misteri Kehilangan Pemuda Indonesia Yang Ditemui Di Gua, Dakwa Diajak Makan Oleh Kanak-Kanak Belanda

Baru-baru ini, kisah mengenai seorang lelaki Indonesia bernama Ferry Asa, yang hilang secara misteri selama tiga hari di bandar Manado, Sulawesi Utara menjadi tular di media sosial.

misteri kehilangan pemuda indonesia yang ditemui di gua, dakwa diajak makan oleh kanak-kanak belanda

Dia kemudian ditemui tidak sedarkan diri di dalam sebuah gua peninggalan Jepun.

Menerusi satu video yang tular di media sosial, Ferry malahan kelihatan masih bingung ketika dia diajak bercakap.

Kongsi Ferry, dia mengaku bahawa dia bertemu dengan seorang kanak-kanak Belanda dan diajak untuk makan bersama.

Bagaimanapun, sebelum hilang, Ferry pada mulanya ingin membersihkan kawasan di belakang pejabat Fakulti Kesihatan Pergigian, Universiti Sam Ratulangi.

Namun menurutnya, dia kemudian diundang tiga orang untuk memasuki sebuah gua warisan Jepun yang terletak di Desa Pinaesaan, Kabupaten Wenang, Manado, yang merupakan salah satu tapak peninggalan Jepun.

“Sudah tiga hari saya masuk. Saya diberi makan di dalam gua. Ada sebuah meja kotak. Tetapi ternyata itu bukan meja, tetapi besi,” kata Ferry dalam video yang tular.

Sementara itu, ada penduduk setempat yang memberi nasihat agar tidak datang dan merosakkan tanaman di sekitar gua tersebut.

“Jangan bermain-main di sana. Ada sebab mengapa kami tidak ke situ. Itulah tempat tentera Jepun,” kata penduduk terbabit.

Di hari ketiga kehilangannya, Ferry ditemui dalam semak-samun di dalam gua.

“Dia tidak sedarkan diri selama tiga hari di gua. Apa yang dia ingat adalah ketika bekerja memotong rumput di belakang pejabat, dua lelaki dan seorang wanita datang memanggil dan mengajak mangsa masuk ke dalam gua,” kata Ketua Polis Wenang AKP Emilda Sonu.

“Sehingga ditemui mangsa masih sedar walaupun badannya lemahnya,” tambahnya.

AKP Emilda mengatakan bahawa rakan sekerja Ferry melaporkan ke pejabatnya pada hari Ahad petang.

Menurut seorang saksi, Jacob Lumentut, dia mengaku bekerja dengan mangsa pada hari tersebut. Dia kemudian memberitahu polis bahawa mangsa menghabiskan masa terluangnya dengan memotong rumput di pejabat Fakulti Kesihatan Pergigian, Universiti Sam Ratulangi.

Tetapi Jacob terkejut setelah mendapati bahawa mangsa tidak lagi kelihatan.

“Walaupun pada awalnya saksi melihat mangsa memotong rumputnya di belakangnya. Saksi itu bimbang dan mencari serta memanggil mangsa berulang kali, tetapi tidak ada jawapan, dan menemui selipar mangsa di lubang gua,” katanya.

Jacob kemudian melaporkan kehilangan Ferry kepada pegawai keselamatan dan mengkhabarkan berita tersebut kepada keluarga mangsa, yang mana, mereka turut sempat mencari dan memanggil mangsa di tempat kejadian pada hari seterusnya.

Pencarian diteruskan sehari kemudian setelah kehilangan tersebut dilaporkan kepada pihak polis, yang mana, mangsa akhirnya ditemui tidur di gua.

“Tiba di lokasi, salah seorang rakan sekerja mangsa, dibantu oleh anggota Polis Urban Wenang dan anggota Panduan Teknikal Bantuan Komunikasi, segera turun ke lokasi dan memasuki gua di lokasi tersebut serta mendapati mangsa berada dalam keadaan tidur nyenyak, mereka kemudian menarik mangsa yang sudah tidak sedarkan diri,” jelasnya.

 

Sumber: [1]