Lelaki Terjumpa Lebih RM700k Dalam Kabinet Lama Yang Dibeli Dari Dalam Talian

Seorang lelaki di Jerman membuat penemuan mengejut apabila dia menemui wang tunai £130,000 (RM709,944) di dalam kabinet dapur lama yang dibelinya dari platform e-dagang.

lelaki terjumpa lebih rm700k dalam kabinet lama yang dibeli dari dalam talian

Thomas Heller telah membayar  £203 (RM1,108) untuk kabinet yang dibelinya daripada harta pusaka pasangan warga emas, lapor The Mirror.

Apabila ia tiba, lelaki berusia 50 tahun itu menemui wang yang disembunyikan dalam dua kotak di dalam salah satu daripada dua almari dan segera menyerahkannya kepada balai polis.

Heller beretta, satu sampul surat mengandungi €100 (RM458) manakala satu lagi sampul surat mengandungi bil yang lebih besar.

Siasatan polis mendapati wang itu milik seorang wanita berusia 91 tahun dari bandar Halle.

Jurucakap polis Astrid Kuchta berkata kabinet itu adalah milik pasangan warga emas dari Halle.

“Dua kotak wang itu tersembunyi dengan baik di kawasan perabot yang sukar dilihat.”

Penjual itu sebenarnya adalah cucu kepada pasangan warga emas itu, yang memberitahu media tempatan dia tidak tahu mengenai wang yang disembunyikan di dalamnya.

Di bawah undang-undang Jerman, sekiranya seseorang individu itu menyimpan wang yang hilang dengan jumlah lebih daripada €10 (RM45), tindakan tersebut akan dikira sebagai penyelewengan, dengan pesalah berdepan hukuman penjara sehingga tiga tahun.

Kejujuran Heller bagaimanapun tidak sia-sia kerana dia diberi ganjaran berikutan undang-undang yang sama menyatakan bahawa dia kini layak untuk yuran pencari 3 peratus, bernilai £3,784 (RM20,645).

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN