Lelaki Di Jepun Tersilap Terima Dana COVID-19, Lesap Dengan Wang

Seorang lelaki di Jepun yang menerima bayaran dana COVID-19 untuk 463 isi rumah di bandarnya bulan lalu lepas selepas memindahkan dana dari akaun banknya, lapor SoraNews24.

lelaki di jepun tersilap terima dana covid-19, lesap dengan wang

Lelaki berusia 24 tahun yang tidak didedahkan identitinya itu, memegang bantuan kewangan bernilai 46.3 juta yen ($358,857) untuk penduduk di Abu, wilayah Yamaguchi, yang dipindahkan ke akaun banknya pada 8 April.

Dia bagaimanapun, enggan mengembalikan wang itu, lapor Asahi Shimbun.

Menurut SoraNews24, nama lelaki itu berada di bahagian atas senarai maklumat akaun bandar yang dihantar kepada bank, yang dikelirukan dengan isu pemformatan yang menyebabkan orang ramai percaya bahawa wang itu harus dipindahkan ke akaunnya terlebih dahulu sebelum diedarkan kepada penduduk bandar lain.

Sebaik sahaja dia menerima wang tersebut, lelaki itu mula memindahkan keseluruhan daripada akaunnya dalam amaun kecil setiap hari untuk mengelakkan pengesanan.

Ketika pihak berkuasa bandar mengejarnya pada 21 April, dia memberitahu mereka bahawa wang itu telah habis, lapor Asahi Shimbun.

“Semua dana telah dipindahkan ke akaun di institusi kewangan lain,” katanya kepada mereka, menurut akhbar itu.

“Saya tidak boleh mengembalikan wang itu ke akaun asal. Saya akan menebus kesalahan saya.”

Pada 12 Mei, bandar itu memfailkan saman terhadap lelaki itu, menuntut pembayaran balik dana bantuan terbabit serta sebarang bayaran guaman,” lapor SoraNews24.

Tetapi dia dilaporkan telah hilang dari rumahnya sejak itu.

Lelaki tersebut dikatakan baru sahaja berpindah ke Abu, sekitar Oktober 2020, melalui program kerajaan yang bertujuan untuk mengisi semula kawasan luar bandar.

Memetik SoraNews24, penduduk bandar tersebut menyifatkan lelaki itu sebagai seorang pemuda yang baik, muda dan kacak.

Tuan rumah lelaki itu juga memberitahu pemberitahu bahawa dia telah membayar sewanya untuk bulan Mei.


Sumber: [1]