Lelaki Di India Ini Mungkin Pemilik Lidah Terpanjang Di Dunia, Lebih Dari 10 cm!

K Praveen, seorang lelaki berusia 21 tahun dari Thiruthangal di Virudhunagar, Tamil Nadu, mempunyai lidah sepanjang 10.8 sentimeter, menurut Buku Rekod India.

lelaki di india ini mungkin pemilik lidah terpanjang di dunia, lebih dari 10 cm!

Menurut Universiti Edinburgh, purata lidah lelaki manusia adalah sekitar 8.5 cm panjang, menjadikan lidah K Praveen lebih 2.5 cm lebih panjang, dan mungkin yang terpanjang di dunia.

Pelajar robotik muda itu mengetahui bahawa lidahnya lebih panjang daripada biasa sejak dia mula menunjukkan kepada rakan dan keluarga apa yang dia boleh lakukan dengannya sehingga menyentuh hujung hidung dan sikunya dengan lidah itu serta hampir menyentuh matanya.

Bagaimanapun kerana kekurangan dana, dia tidak dapat mengukur lidahnya secara rasmi oleh Guinness World Records, tetapi dia mendapat namanya dalam Buku Rekod Limca India sendiri, kerana mempunyai lidah terpanjang di negara itu.

Beberapa tahun lalu, Praveen berjaya mendapatkan namanya dalam Buku Rekod Asia kerana menyentuh hidungnya dengan lidahnya sebanyak 219 kali dalam satu minit.

Pada ketika ini, lidah terpanjang di dunia dalam Guinness World Records adalah milik Nick Stoeberl, dari Salinas, California, iaitu pada 10.1 sentimeter.

Ia adalah 0.8 cm lebih pendek berbanding K Praveen.

Pelajar itu kini merancang untuk mengumpul dana dan mendekati organisasi rekod antarabangsa itu supaya panjang lidahnya itu akan diakui secara rasmi.

“Walaupun pencapaian saya telah direkodkan di India, saya berusaha untuk membawa bakat saya ke seluruh dunia,” kata Praveen.

“Ini mungkin berlaku jika hanya kerajaan Tamil Nadu yang memberi saya bantuan, kerana saya tidak dapat mempamerkan pencapaian saya di peringkat global, kerana kekurangan bantuan kewangan.”

Pelajar robotik itu kini sedang berlatih menyentuh kelopak mata menggunakan lidahnya, satu pencapaian yang dia rasa akan meningkatkan peluangnya untuk membuatkan namanya tersenarai dalam Guinness World Records.

 

Sumber: [1]