Lebih Ramai Wanita Rancang Berhenti Kerja Akibat 'Burnout' - Kajian

Lebih separuh daripada 5,000 wanita yang ditinjau firma perunding Deloitte LLP menyatakan hasrat untuk berhenti kerja dalam tempoh dua tahun akan datang.

lebih ramai wanita rancang berhenti kerja akibat 'burnout' - kajian

‘Burnout’ adalah faktor utama bagi mereka yang sedang mencari pekerjaan baru, kerana kebanyakannya berkata mereka berasa lebih tertekan hari ini berbanding setahun lalu dalam tinjauan yang dikeluarkan pada Selasa lepas.

Kadar berkenaan adalah lebih teruk untuk wanita yang tergolong dalam kumpulan etnik minoriti, serta mereka yang berada dalam pengurusan pertengahan dan peranan sambilan serta wanita berumur 18 hingga 25 tahun.

Secara keseluruhan, satu daripada tiga wanita berkata mereka telah mengambil cuti dari kerja kerana kesihatan mental mereka, dan hampir separuh menilai kesihatan mental mereka sebagai teruk dan sangat teruk.

Walaupun ramai majikan telah cuba menjadikan kerja lebih fleksibel, pekerja wanita yang ditinjau Deloitte berkata mereka berasa tersisih walaupun dalam tetapan hibrid, kata Emma Codd, Peneraju Kemasukan Global Deloitte.

Hanya 10 peratus daripada mereka yang ditinjau di 10 negara berkata mereka merancang untuk kekal dengan majikan semasa mereka selama lebih daripada lima tahun manakala wanita dalam jawatan bukan pengurusan dan pengurusan pertengahan lebih cenderung untuk mengatakan bahawa mereka ingin berpindah jawatan dalam tempoh dua tahun.

Sementara itu, daripada lima peratus wanita yang bekerja untuk syarikat di mana mereka berasa disokong, dilindungi dan diberi peluang untuk maju dalam kerjaya mereka, tiada seorang pun dilaporkan mencari pekerjaan baru dan hanya tiga peratus melaporkan berasa letih.


Sumber: [1]