Kuala Lumpur Berjaya Tarik Pelaburan Lebih Dari RM300 Bilion, Ketiga Tertinggi Dalam Negara!

Kuala Lumpur muncul sebagai salah satu destinasi utama untuk pelabur pada 2021, menarik pelaburan ketiga tertinggi yang diluluskan di Malaysia selepas Pulau Pinang dan Kedah.

kuala lumpur berjaya tarik pelaburan lebih dari rm300 bilion, ketiga tertinggi dalam negara!

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif InvestKL, Muhammad Azmi Zulkifli, ibu kota itu merekodkan pelaburan sebanyak RM37.7 bilion pada tahun lalu, iaitu lebih dua kali ganda daripada RM17.1 bilion pada 2020.

“Lebih penting lagi, Kuala Lumpur adalah tuan rumah utama sektor perkhidmatan paling pelbagai negara yang terus berkembang dengan pendigitalan yang dipergiatkan tahun lepas, menyumbang sebahagian besar daripada pelaburan berteknologi tinggi dan bernilai tinggi di seluruh negara dengan tumpuan yang kukuh terhadap inovasi,” katanya dalam satu kenyataan.

Sektor perkhidmatan Malaysia menarik RM94.1 bilion dalam pelaburan yang diluluskan pada 2021 melalui 3,803 projek yang mana pelaburan asing membentuk 26.5 peratus daripada jumlah perbelanjaan dengan RM24.9 bilion.

“Malaysia memperoleh daya tarikan sebagai hab serantau untuk syarikat multinasional yang mencari lokasi yang ideal untuk menempatkan hab operasi pusat mereka. Kuala Lumpur menarik projek berkualiti tinggi seperti itu ke negara ini dengan ketersambungan yang sangat baik dan ekosistem yang kompetitif,” jelas Muhammad Azmi.

Penyumbang utama pelaburan lain yang diluluskan dalam sektor perkhidmatan termasuk hartanah (RM28.8 bilion), perkhidmatan kewangan (RM12 bilion), utiliti (RM9.6 bilion), dan komunikasi maklumat (RM8.2 bilion).

“Pendigitalan ialah tema utama yang terus memacu pelaburan dalam sektor perkhidmatan apabila trend kerja jauh dan automasi semakin meningkat sepanjang wabak itu,” kata Muhammad Azmi.

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN