Kuala Lumpur, Bandar Ketiga Paling 'Overwork' Di Dunia

Kajian terbaru mendapati bahawa Kuala Lumpur merupakan antara tempat yang mana orang ramai paling sibuk bekerja selepas Dubai dan Hong Kong.

kuala lumpur, bandar ketiga paling 'overwork' di dunia

Dalam kajian yang dijalankan Kisi itu, ia mengenal pasti bandar-bandar di dunia dengan keseimbangan kerja-kehidupan terbaik dengan berdasarkan analisis yang meliputi tiga kategori utama: intensiti kerja, masyarakat institusi, dan kualiti kehidupan bandar.

Lebih daripada seratus kriteria keseluruhan telah diambil kira, termasuk pekerjaan jauh, bilangan minimum hari percutian yang ditawarkan, waktu bekerja dan kadar pengangguran, tetapi juga kriteria yang lebih luas seperti kemampuan, kualiti udara dan kesejahteraan dan kecergasan.

“Kajian ini bertujuan untuk melangkaui metrik generik seperti kos sara hidup sambil menangani bagaimana keadaan kerja dan kehidupan telah berubah di bandar-bandar global semasa wabak, dan kini dalam konteks inflasi dan perang yang semakin meningkat di Ukraine,” jelas Kisi.

Dengan purata 25 hari cuti setahun dan 707 cuti ibu bapa, ibu kota Norway, iaitu Oslo mendahului senarai tersebut.

Ia sekaligus mengatasi ibu negara Switzerland, Bern di tempat kedua dan Helsinki, Finland di tempat ketiga, yang pernah merangkul tempat pertama dalam senarai 2021 Kisi.

Sementara itu, Dubai, Hong Kong dan Kuala Lumpur pula dikenal pasti sebagai tiga tempat di mana orang ramai paling sibuk bekerja, berbanding Amsterdam, Buenos Aires dan Sydney.

Bagi pekerjaan berkonsepkan “remote” pula, Singapura mencatatkan bahagian tertinggi bagi “remote job”.

Ibu kota Thailand, Bangkok pula mempunyai bahagian paling rendah iaitu 17 peratus.

Tinjauan tersebut dijalankan di 49 bandar di seluruh dunia serta 51 bandar di Amerika Syarikat.

Data untuk kajian itu diperoleh daripada organisasi antarabangsa, laporan NGO, set data akses terbuka, tinjauan awam dan platform sumber khalayak.

 

Sumber: [1]