Korea Utara Lapor Lagi 200,000 Kes 'Demam' Di Tengah-Tengah Gelombang COVID-19

Korea Utara terus melaporkan lebih kurang 200,000 kes ‘demam’ untuk dua hari berturut-turut, menurut media kerajaan itu pada 21 Mei lalu.

korea utara lapor lagi 200,000 kes 'demam' di tengah-tengah gelombang covid-19

Pada ketika ini, Pyongyang masih berdiam diri mengenai tawaran Korea Selatan dan Amerika Syarikat yang ingin membantu memerangi wabak COVID-19 di negara itu.

Gelombang COVID-19, mula meletus di negara itu sejak 12 Mei lalu, yang mana ia telah menyebabkan kebimbangan berkenaan kekurangan vaksin, infrastruktur perubatan yang tidak mencukupi dan potensi krisis makanan di negara yang mempunyai populasi sekitar 25 juta penduduk itu.

Presiden AS, Joe Biden berkata baru-baru ini bahawa Washington telah menawarkan vaksin COVID-19 kepada China dan Korea Utara, tetapi tiada maklum balas.

Korea Utara melaporkan 167,650 pesakit baru yang mengalami ‘demam’ pada Isnin lalu dengan satu lagi kematian.

Lebih 2.33 juta daripada 2.81 juta kes kumulatif yang dilaporkan sejak akhir April itu telah pulih setakat petang Ahad, menurut agensi berita negara itu, KCNA.

Sementara itu, angka kematian rasmi pula ialah 68 orang.

Pihak berkuasa telah diarahkan untuk mengedarkan makanan dan ubat-ubatan ke seluruh negara dengan pegawai perubatan tentera dikerahkan untuk membantu mengedarkan dadah serta menjalankan peperiksaan.

Menurut KCNA, kilang farmaseutikal telah bertindak mempercepatkan pengeluaran, tetapi tidak dihuraikan pula ubat yang sedang dihasilkan itu.


Sumber: [1]