KL Bandar Kedua Muat Turun 5G Paling Laju di Asia Pasifik

Kuala Lumpur telah menjadi bandar kedua paling laju dari segi kelajuan muat turun 5G di kalangan bandar metropolitan utama di Asia Pasifik.

kl bandar kedua muat turun 5g paling laju di asia pasifik

Ia menerusi laporan terbaru Opensignal yang dikeluarkan, menunjukkan Kuala Lumpur berada di tempat kedua selepas bandaraya Seoul.

kl bandar kedua muat turun 5g paling laju di asia pasifik

Laporan rangkaian dan penganalisis pasaran bertajuk "Pengalaman 5G di bandar terbesar Apac" menunjukkan kelajuan 5G di Kuala Lumpur menurun pada masa ini pada 376.6 Megabit sesaat (Mbps), 20.3 peratus lebih perlahan daripada Seoul, yang kelajuannya semakin meningkat kepada 453.1 Mbps.

 

Bagaimanapun, Opensignal mengaitkan ini dengan situasi pasaran khusus 5G di Malaysia, di mana hanya satu operator telekomunikasi yang sudah menggunakan rangkaian 5G iaitu Digital Nasional Berhad (DNB).

 

Laporan itu juga menunjukkan bahawa skor nisbah peningkatan kelajuan muat turun di Kuala Lumpur berada pada 19.0, meninggalkan bandar utama lain di rantau ini jauh di belakang, seperti Manila di tempat kedua (7.3) dan Bangkok di tempat ketiga (6.8).

 

KL juga merekodkan kelajuan terpantas di rantau Asia apabila mendahului dalam senarai kelajuan muat naik 5G, diikuti Seoul, Taipei dan Auckland.

 

Bagaimanapun, dari segi capaian dan ketersediaan 5G, kedudukan Kuala Lumpur dalam laporan itu agak lemah, yang menurut Opensignal, menunjukkan bahawa Malaysia belum menyediakan capaian 5G kepada banyak kawasan.

 

Ketersediaan 5G Malaysia, yang merujuk kepada peratusan masa pengguna disambungkan ke rangkaian 5G, hanya pada 10.9 peratus, keempat dari bawah dalam kalangan 11 negara di Asia Pasifik.

 

Sumber: Open Signal