Kes Pertama Melibatkan Varian COVID-19 Omicron Telah Dikesan Di Malaysia

Kes pertama varian COVID-19 Omicron telah dikesan di Malaysia, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

kes pertama melibatkan varian covid-19 omicron telah dikesan di malaysia

Beliau berkata demikian semasa sidang media khas pada Jumaat, 3 Disember.

Pelancong dari beberapa negara dilarang untuk sementara waktu daripada mengambil bahagian dalam program gelembung perjalanan antarabangsa Langkawi, berikutan pengesanan kes yang melibatkan varian Omicron.

Negara-negara tersebut termasuk United Kingdom, Portugal, Belanda, Australia, Kanada, Korea Selatan, Hong Kong, Israel, Itali, Jerman, Denmark, Sweden, Nigeria, Belgium, Jepun, Brazil, Norway, Republik Czech, Perancis atau Pulau Reunion, Austria, Sepanyol, Arab Saudi, Ghana, Ireland, UAE dan California di Amerika Syarikat.

Larangan itu juga terpakai kepada mereka yang mempunyai sejarah mengembara ke negara-negara ini dalam tempoh 14 hari.

Negara-negara ini berada bawah Jadual Pertama.

Negara bawah Jadual Kedua, yang merupakan negara berisiko tinggi terhadap varian Omicron, tetapi masih belum melaporkan sebarang kes ialah Rusia, Georgia, Poland, Ukraine, Romania, Slovakia, Macedonia Utara, Guernsey, Croatia, Guiana Perancis, Filipina, Libya, Jordan, Bangladesh, Angola, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Zambia dan Zimbabwe.

Pelancong dari negara Jadual Kedua ini juga dilarang daripada mengambil bahagian dalam program gelembung perjalanan antarabangsa Langkawi.

 

Sumber: [1]