Kenapa Mulut Berbau?

Tahukah anda bahawa mulut merupakan anggota manusia yang paling banyak bakteria? Ini kerana sisa makanan pasti ada tersangkut dicelahan gigi dan terbiar sehingga bakteria mula menyerang. Kadang kadang mesti korang pelik kenapa mulut masih berbau walaupun sudah berkali kali digosok? Haaa sesiapa yang ada masalah mulut berbau, jom baca ni!

Faktor mulut berbau…

1. TIDAK BERUS LIDAH

kenapa mulut berbau?
Korang kena tahu bahawa lidah adalah tempat yang terdapat banyak bakteria, so korang jangan lupa untuk berus gigi sekali dengan lidah tak kisah la pakai berus gigi ataupun tongue scraper. Ramai orang selalu lupa yang ini.


2. BANYAK SANGAT MAKAN PROTEIN    

kenapa mulut berbau?
Kerotene akan terhasil ketika process pembakaran lemak. So kalau korang makan banyak protein sudah tentu ‘Kerotene’ juga banyak. Kerotene ni la yang buat mulut kita berbau. So elak makan ‘process food’.


3. KAFEIN

kenapa mulut berbau?
Ini adalah salah satu punca mulut berbau, im pretty sure korang tahu kopi punya bau yang sangat kuat. Jadi elakkan minum something kafein, elak makanan pedas dan merokok sebelum tidur. (cause the smell will)


4. DEMAM

kenapa mulut berbau?
Mulut berbau especially kalau korang demam atau selsema, kerana bakteria memakan cairan selsema dan hasilkan bau busuk. Hidung tersumbat (nose block) pun adalah punca nafas berbau kerana mulut cepat kering. 


5. ULSER DAN SAKIT GUSI

kenapa mulut berbau?
Nama saintifik bakteria pada mulut dipanggil ‘Bakteria Helicobater pylori. Bakteria ini yang menyebabkan mulut berbau. Jadi korang kena ambil antibiotik yang sesuai untuk bunuh bakteria itu.


6. TONSIL

kenapa mulut berbau?
Tonsil penyebab mulut berbau, jadi kalau ada tonsil korang kumur air garam untuk membunuhnya dan minum banyak air putih.


7.    MAKANAN MANIS

kenapa mulut berbau?
Bakteria sangat sukakan makanan yang tinggi gula jadi kalau makanan terlekat pada celahan gigi better korang bersihkannya dan kurangkan makanan yang bergula.

8. PEDIH ULU HATI

kenapa mulut berbau?
Gastik boleh menyebabkan pedih ulu hati. Angin dalam badan terkumpul menjadikan mulut mudah berbau. 


9. GIGI BERLUBANG?


The worst part is when makanan tersangkut dalam gigi berlubang. Justeru itu, bakteria juga terkumpul dan menyebabkan gigi rosak dan mulut berbau. (gigi berlubang adalah tempat bakteria membiak)

Jadi kalau kawan korang ada masalah mulut berbau bolehlah nasihatkan mereka. Titik beratkan perkara nombor #1, ianya sangat penting dan yang itu paling ramai orang ambil tak endah.

Sumber​


OLEH: KHALIE AZMI