Kematian Pelakon Thailand Tangmo, Lima Rakan Yang Naiki Bot Bersama Bakal Didakwa

Kesemua lima orang yang berada di dalam bot laju bersama pelakon Thailand, Tangmo Nida ketika dia terjatuh ke dalam laut hingga meninggal dunia pada malam Khamis lalu berkemungkinan akan menghadapi pertuduhan kecuaian yang membawa kepada kematian dan memberikan kenyataan palsu kepada polis, menurut sumber polis.

kematian pelakon thailand tangmo, lima rakan yang naiki bot bersama bakal didakwa

Lima rakan tersebut ialah Idsarin “Gatick” Juthasuksawat, pengurus Tangmo; Wisapat “Sand” Manomairat; Nitas “Job” Kiratisoothisathorn; Tanupat “Por” Lerttaweewit, pemilik bot; dan Phaiboon “Robert” Trikanjananun.

Tanupat dan Phaiboon telah pun didakwa kerana mengendalikan kapal tanpa lesen dan kecuaian yang membawa kepada kematian.

Bukti baru muncul apabila Bahagian Penindasan Jenayah Teknologi (TCSD) mengesan telefon Tanupat dan mendapati beliau telah mengaku kepada salah seorang daripada beberapa orang yang beliau rujuk melalui telefon bahawa Phaiboon sedang memandu bot laju ketika Nida terjatuh.

Akibat kekurangan pengalaman dalam menggerakkan bot, Phaiboon dilaporkan hilang kawalan ke atas bot sehingga mendorong Nida, yang berada di belakang bot untuk menangkap Wisapat kerana bimbang dia akan jatuh ke dalam sungai, kata sumber tersebut.

Namun kerana takut dia juga akan diseret ke dalam sungai, Wisapat mendakwa dia menggoyang kaki, menyebabkan Nida terjatuh ke laut, mengakibatkan paha kanan Nida terkena bilah bot, kata sumber.

Polis akan memanggil kelima-limanya untuk menghadapi pertuduhan kecuaian yang membawa kepada kematian dan memberikan kenyataan palsu kepada penyiasat, tambah sumber tersebut.

Satu lagi sumber yang merupakan anggota pasukan Polis Wilayah 1 yang menyiasat kes Nida, berkata Nitas telah memberikan kenyataan bercanggah tentang cara bot itu dikendalikan pada malam itu.

Dia adalah satu-satunya saksi yang memberitahu penyiasat bahawa bot itu tersentak secara tiba-tiba, menyebabkan Nida terjatuh ke dalam sungai, kata sumber.

Sementara itu, Phaiboon adalah satu-satunya yang gagal menghadiri lakonan semula polis mengenai kejadian pada malam Khamis itu, menggunakan bot laju model yang sama.

Dia mendakwa dia mengalami darah tinggi, kata sumber itu.

 

Sumber: [1]