Update WhatsApp Dan Anda Boleh Keluar Dari Group Tanpa Diketahui

Boleh dikatakan hampir semua orang mempunyai aplikasi WhatsApp pada telefon pintar masing-masing.

update whatsapp dan anda boleh keluar dari group tanpa diketahui

Dalam satu kemas kini terbaru, WhatsApp tampil dengan beberapa ciri, antaranya keluar dari kumpulan WhatsApp tanpa diketahui ahli kumpulan lain.

 

Pada masa ini, apabila pengguna meninggalkan kumpulan WhatsApp, satu notifikasi akan muncul di bahagian bawah ruangan chat, memberitahu orang lain dalam kumpulan yang anda telah keluar. Namun dengan update terbaharu ini, kita dapat keluar daripada kumpulan dengan aman, melainkan admin group sahaja yang tahu.

 

Selain itu, kita juga boleh menetapkan tetapan online pada status WhatsApp, sekaligus dapat menghalang individu lain daripada melihat anda sedang online pada satu-satu masa.

update whatsapp dan anda boleh keluar dari group tanpa diketahui

Sebahagian daripada update ini pengguna diberi pilihan juga untuk menghalang orang lain daripada mengambil screenshot pada foto yang dihantar menerusi fungsi View Once. Ia masih lagi dalam peringkat ujian dan akan dilancarkan kepada orang ramai tidak lama lagi.

 

Platform pemesejan milik Meta berkata ciri baharu itu bertujuan untuk terus meningkatkan privasi pengguna dalam talian.

 

"Kami akan terus membina cara baharu untuk melindungi mesej anda dan memastikannya sebagai peribadi dan selamat seperti perbualan bersemuka," kata Mark Zuckerberg, pemilik syarikat Meta yang bertanggungjawab menguruskan WhatsApp.

 

Ami Vora, ketua produk WhatsApp berkata platform itu tertumpu pada membina ciri yang "memperkasakan orang ramai untuk mempunyai lebih kawalan dan privasi ke atas mesej mereka".

 

"Selama bertahun-tahun, kami telah menambah lapisan perlindungan yang saling mengunci untuk membantu memastikan perbualan mereka selamat, dan ciri baharu itu adalah salah satu cara kami terus menyampaikan komitmen kami untuk memastikan mesej peribadi," katanya.

 

“Tiada perkhidmatan pemesejan global lain pada skala ini menyediakan tahap keselamatan ini untuk mesej, media, mesej suara, panggilan video dan sandaran sembang pengguna mereka.

 

“Kami percaya WhatsApp adalah tempat paling selamat untuk mengadakan perbualan peribadi. Dan untuk menyebarkan berita tentang ciri baharu ini, kami juga memulakan kempen global, bermula dengan UK dan India, untuk mendidik orang ramai tentang cara kami bekerja untuk melindungi perbualan peribadi mereka di WhatsApp.”

 

Sumber: The Star

 

 

 

ARTIKEL BERKAITAN