Kajian Terbaru Dapati COVID-19 Mungkin Berasal Dari Pasar Basah Di Wuhan

Kes COVID-19 pertama yang diketahui berasal daripada seorang penjual di sebuah pasar di bandar Wuhan, China dan bukannya akibat virus tersebut yang mungkin bocor dari makmal, tulis seorang penyelidik Amerika Syarikat dalam sekeping ulasan yang diterbitkan pada Khamis lalu.

kajian terbaru dapati covid-19 mungkin berasal dari pasar basah di wuhan

Asal usul virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19 kekal misteri dan terus menjadi punca utama antara China dan Amerika Syarikat.

Kajian bersama oleh China dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tahun ini menolak teori bahawa COVID-19 berasal dari makmal dan mengatakan bahawa hipotesis yang paling mungkin adalah ia menjangkiti manusia secara semula jadi iaitu menerusi perdagangan hidupan liar.

Pasukan pakar yang diketuai WHO menghabiskan empat minggu di dalam dan sekitar pusat bandar Wuhan dengan saintis China dan berkata dalam laporan bersama pada bulan Mac bahawa virus SARS-CoV-2 mungkin telah dihantar daripada kelawar kepada manusia melalui haiwan lain tetapi memerlukan kajian lanjut.

Dalam pada itu, pesakit pertama yang menghidap COVID-19 ketika ditemu bual pernah berkata, simptom COVID-19 pertamanya muncul pada 16 Disember, tulis Michael Worobey yang merupakan ketua ekologi dan biologi evolusi di Universiti Arizona dalam ulasan jurnal Sains.

“Simptomnya muncul selepas beberapa kes dalam kalangan pekerja di Pasar Huanan, menjadikan penjual makanan laut wanita di sana sebagai kes paling awal diketahui, dengan permulaan penyakit 11 Disember,” kata Worobey dalam artikel itu.

Beliau berkata kebanyakan kes gejala awal dikaitkan dengan pasaran, khususnya di bahagian barat iaitu tempat anjing rakun dikurung sekaligus memberikan bukti kukuh bahawa virus tersebut berasal dari pasar.

Worobey adalah antara 18 saintis yang telah menulis surat kepada Science pada Mei lalu meminta siasatan sekiranya punca virus tersebut berasal dari kemalangan makmal.

WHO pada bulan lalu mencadangkan panel pakar baharu untuk menyiasat sumber virus korona.

 

Sumber: [1]