Kajian Dapati Kanak-Kanak Vegan Sihat Seperti Kanak-Kanak Biasa

Kanak-kanak vegetarian dan vegan tidak menunjukkan sebarang kekurangan nutrisi atau pertumbuhan terbantut berbanding rakan sebaya mereka yang memakan daging, menurut kajian yang dijalankan di Kanada baru-baru ini.

kajian dapati kanak-kanak vegan sihat seperti kanak-kanak biasa

Bagaimanapun, ibu bapa mungkin perlu berhati-hati dalam aspek tertentu diet mereka bagi mengelakkan mereka daripada kekurangan berat badan.

Penemuan sedemikian telah diperkukuh oleh kajian terbaru yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics yang dijalankan di Kanada oleh penyelidik di Hospital St. Michael di Toronto.

Penyelidikan itu melibatkan 8,907 kanak-kanak, berumur enam bulan hingga lapan tahun, yang diikuti selama kira-kira tiga setengah tahun.

Pada permulaan kajian, 248 daripada kanak-kanak itu merupakan vegetarian, 25 vegan dan 338 dilaporkan memakan diet vegetarian untuk jangka masa yang berbeza-beza antara umur enam bulan dan lapan tahun.

Hasilnya adalah jelas, “Kanak-kanak yang mengikuti diet vegetarian mempunyai pertumbuhan yang sama dengan ukuran pemakanan biokimia berbanding dengan kanak-kanak yang mengambil diet bukan vegetarian,” kata Dr Jonathon Maguire, pengarang utama kajian dan pakar pediatrik di Hospital St. Michael, Kesihatan Perpaduan Toronto.

Kanak-kanak vegetarian dan vegan tidak menunjukkan kekurangan yang ketara berbanding dengan bukan vegetarian.

Walau bagaimanapun, kajian itu menunjukkan perhatian yang berhati-hati, dengan menyatakan bahawa kanak-kanak dengan diet vegetarian mempunyai kemungkinan kurang berat badan yang lebih tinggi.

Demikian, ia menegaskan keperluan untuk perancangan diet teliti untuk kanak-kanak yang kurang berat apabila mempertimbangkan diet vegetarian, penulis tersebut memberi amaran.

Kajian ini menambah bukti yang semakin meningkat bahawa diet tanpa daging atau produk haiwan, apabila seimbang dengan betul, adalah selamat untuk tubuh manusia termasuk tubuh manusia yang sedang membesar. 

Penyelidikan lain, yang dijalankan ke atas orang dewasa, malah mencadangkan bahawa vegetarian dan vegan adalah lebih sihat.

 

Sumber: [1]